Polacy zajadają na wiosnę aż miło. Jednak nie wiedzą o niej wszystkiego
Na pewno nie raz jadłeś tę zupę. Ale czy wiesz, że drzemie w niej ogromny potencjał, który może wpływać korzystnie na nasze zdrowie? Warto o tym wiedzieć.
17.03.2024 | aktual.: 17.03.2024 14:02
Wiosna to nie tylko zmiana pogody za oknem. Wraz z tą porą roku sporo dzieje się również w naszych kuchniach, gdzie pojawia się cała masa świeżych warzyw. A skoro o nich już mowa, to czy wiesz, że na bazie pewnego warzywa, można przygotować zdrową i pożywną zupę?
W tym przypadku chodzi o niepozornego kalafiora, który bardzo często jest przez nas pomijany w trakcie zakupów. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też nie trać ani chwili i sprawdź, jakie wartości odżywcze skrywa to warzywo. Tym bardziej, że sezon na kalafiora trwa w najlepsze. Jest więc to najlepsza pora, aby kupić go w dobrej cenie, świetnej formie i bez problemu w każdym markecie czy też warzywniaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co warto wiedzieć o kalafiorze?
Choć kalafior jest dość powszechnie znany, to mało kto wie, że ma naprawdę sporo do zaoferowania. Przede wszystkim można znaleźć tu witaminę A, B6, C, E oraz K. Należy wspomnieć też o całej masie minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem, fosforem i magnezem.
To oczywiście nie wszystko, bo opisywane warzywo bogate jest również w błonnik, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednocześnie kalafior ma naprawdę niewiele kalorii, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. No i na koniec dobra wiadomość dla przyszłych mam, w kalafiorze można znaleźć też kwas foliowy, który pomaga maluszkom prawidłowo się rozwijać.
Zobacz także
Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową w wiosennym wydaniu?
Skoro wiesz już, na jakie korzyści możesz liczyć, wprowadzając kalafiora do swojego menu, czas podzielić się sprawdzoną recepturą na smaczną zupę. Przygotujesz ją oczywiście w lekkim wydaniu i wiosennym klimacie jednocześnie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona!
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- 800 ml domowego bulionu na bazie warzyw,
- przyprawy: sól i pieprz według uznania,
- świeży koperek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego i natłuszczonego garnka wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę. Po chwili do środka dodaj również obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców.
- W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki oraz marchewki. Warzywa w takiej formie wrzuć do garnka i kontynuuj smażenie.
- Jednocześnie podziel kalafiora na mniejsze różyczki, po czym wsyp je do garnka.
- Następnie mieszankę z garnka zalej domowej roboty bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
- Po tym czasie wystarczy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielić ją przy pomocy jogurtu naturalnego.
- Przed podaniem każdy talerz z zupą udekoruj posiekanym koperkiem. I to wszystko, smacznego!