Polacy zajadają na wiosnę aż miło. Jednak nie wiedzą o niej wszystkiego

Na pewno nie raz jadłeś tę zupę. Ale czy wiesz, że drzemie w niej ogromny potencjał, który może wpływać korzystnie na nasze zdrowie? Warto o tym wiedzieć.

Zupa kalafiorowa w takim wydaniu to prawdziwa ucztaZupa kalafiorowa w takim wydaniu to prawdziwa uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Marzena Pęcak

Wiosna to nie tylko zmiana pogody za oknem. Wraz z tą porą roku sporo dzieje się również w naszych kuchniach, gdzie pojawia się cała masa świeżych warzyw. A skoro o nich już mowa, to czy wiesz, że na bazie pewnego warzywa, można przygotować zdrowąpożywną zupę

W tym przypadku chodzi o niepozornego kalafiora, który bardzo często jest przez nas pomijany w trakcie zakupów. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też nie trać ani chwili i sprawdź, jakie wartości odżywcze skrywa to warzywo. Tym bardziej, że sezon na kalafiora trwa w najlepsze. Jest więc to najlepsza pora, aby kupić go w dobrej cenie, świetnej formie i bez problemu w każdym markecie czy też warzywniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Co warto wiedzieć o kalafiorze?

Choć kalafior jest dość powszechnie znany, to mało kto wie, że ma naprawdę sporo do zaoferowania. Przede wszystkim można znaleźć tu witaminę A, B6, C, E oraz K. Należy wspomnieć też o całej masie minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem, fosforem i magnezem. 

To oczywiście nie wszystko, bo opisywane warzywo bogate jest również w błonnik, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednocześnie kalafior ma naprawdę niewiele kalorii, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. No i na koniec dobra wiadomość dla przyszłych mam, w kalafiorze można znaleźć też kwas foliowy, który pomaga maluszkom prawidłowo się rozwijać. 

Lepiej nie bagatelizować potencjału, jaki drzemie w kalafiorze
Lepiej nie bagatelizować potencjału, jaki drzemie w kalafiorze © Adobe Stock | Angelika Heine

Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową w wiosennym wydaniu?

Skoro wiesz już, na jakie korzyści możesz liczyć, wprowadzając kalafiora do swojego menu, czas podzielić się sprawdzoną recepturą na smaczną zupę. Przygotujesz ją oczywiście w lekkim wydaniu i wiosennym klimacie jednocześnie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona!

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 800 ml domowego bulionu na bazie warzyw,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
  • świeży koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego i natłuszczonego garnka wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę. Po chwili do środka dodaj również obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców
  2. W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki oraz marchewki. Warzywa w takiej formie wrzuć do garnka i kontynuuj smażenie
  3. Jednocześnie podziel kalafiora na mniejsze różyczki, po czym wsyp je do garnka. 
  4. Następnie mieszankę z garnka zalej domowej roboty bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut
  5. Po tym czasie wystarczy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielić ją przy pomocy jogurtu naturalnego
  6. Przed podaniem każdy talerz z zupą udekoruj posiekanym koperkiem. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska