Polacy zajadają na wiosnę aż miło. Jednak nie wiedzą o niej wszystkiego

Na pewno nie raz jadłeś tę zupę. Ale czy wiesz, że drzemie w niej ogromny potencjał, który może wpływać korzystnie na nasze zdrowie? Warto o tym wiedzieć.

Zupa kalafiorowa w takim wydaniu to prawdziwa ucztaZupa kalafiorowa w takim wydaniu to prawdziwa uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
Marzena Pęcak

Wiosna to nie tylko zmiana pogody za oknem. Wraz z tą porą roku sporo dzieje się również w naszych kuchniach, gdzie pojawia się cała masa świeżych warzyw. A skoro o nich już mowa, to czy wiesz, że na bazie pewnego warzywa, można przygotować zdrowąpożywną zupę

W tym przypadku chodzi o niepozornego kalafiora, który bardzo często jest przez nas pomijany w trakcie zakupów. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też nie trać ani chwili i sprawdź, jakie wartości odżywcze skrywa to warzywo. Tym bardziej, że sezon na kalafiora trwa w najlepsze. Jest więc to najlepsza pora, aby kupić go w dobrej cenie, świetnej formie i bez problemu w każdym markecie czy też warzywniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Co warto wiedzieć o kalafiorze?

Choć kalafior jest dość powszechnie znany, to mało kto wie, że ma naprawdę sporo do zaoferowania. Przede wszystkim można znaleźć tu witaminę A, B6, C, E oraz K. Należy wspomnieć też o całej masie minerałów na czele z żelazem, potasem, cynkiem, fosforem i magnezem. 

To oczywiście nie wszystko, bo opisywane warzywo bogate jest również w błonnik, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednocześnie kalafior ma naprawdę niewiele kalorii, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. No i na koniec dobra wiadomość dla przyszłych mam, w kalafiorze można znaleźć też kwas foliowy, który pomaga maluszkom prawidłowo się rozwijać. 

Lepiej nie bagatelizować potencjału, jaki drzemie w kalafiorze
Lepiej nie bagatelizować potencjału, jaki drzemie w kalafiorze © Adobe Stock | Angelika Heine

Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową w wiosennym wydaniu?

Skoro wiesz już, na jakie korzyści możesz liczyć, wprowadzając kalafiora do swojego menu, czas podzielić się sprawdzoną recepturą na smaczną zupę. Przygotujesz ją oczywiście w lekkim wydaniu i wiosennym klimacie jednocześnie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona!

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 800 ml domowego bulionu na bazie warzyw,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
  • świeży koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego i natłuszczonego garnka wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę. Po chwili do środka dodaj również obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców
  2. W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki ziemniaki oraz marchewki. Warzywa w takiej formie wrzuć do garnka i kontynuuj smażenie
  3. Jednocześnie podziel kalafiora na mniejsze różyczki, po czym wsyp je do garnka. 
  4. Następnie mieszankę z garnka zalej domowej roboty bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut
  5. Po tym czasie wystarczy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielić ją przy pomocy jogurtu naturalnego
  6. Przed podaniem każdy talerz z zupą udekoruj posiekanym koperkiem. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇