PrzepisSprawdzony przepis na prażone jabłka na szarlotkę w słoikach

Sprawdzony przepis na prażone jabłka na szarlotkę w słoikach

Sprawdzony przepis na prażone jabłka na szarlotkę w słoikach
Paulina
12.08.2022 08:53

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast. Można podawać ją na różne sposoby z lodami i bitą śmietaną, z cukrem pudrem lub solo. Jej podstawą są oczywiście pyszne, prażone jabłka.  Przychodzimy dziś z  przepisem na domowe słodkości w słoiku.. Warto przygotować te jabłka, by zimą cieszyć się smakiem pysznej szarlotki w kilkanaście minut.

Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Prażone jabłka- składniki

  • 1,5 kg jabłek- antonówka lub szara reneta
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania prażonych jabłek:

Przygotuj owoce. Dokładnie umyj jabłka, obierz je i wykrój gniazda z nasionami. Pokrój w małą kostkę. Następnie umieść garnek na kuchence i wlej do niego sok z cytryny, wodę, wanilie, cukier i cynamon oraz dodaj 1/2 jabłek, które zostały pokrojone. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj. Zagotuj składniki w garnku i gotuj przez 15 minut. Jeśli jabłka przez ten czas nie zmiękną, przetrzymaj je dłużej. Nawet do 30 minut. Masa musi być rzadka, a jabłka powinny się rozpadać. W czasie gotowania dodaj 1 łyżę masła. Bardzo twarde jabłka możesz przykryć pokrywkę, wtedy szybciej zmiękną. Drugą połowę jabłek dodaj w międzyczasie do tych, które znajdują się w garnku i krótko wszytko razem podgotuj. Gotowe!

Obraz

Pasteryzacja słoików:

W międzyczasie przygotuj słoiki do pasteryzacji. Na początek należy je wyparzyć, potem przełożyć do nich jabłka i szczelnie je zamknąć. Przygotuj duży garnek, wyłóż jego dno ręcznikiem i umieść na nim słoiki. Tak by jeden stał obok drugiego. Zalej je wrzątkiem do 3/4 wysokości i wszystko doprowadź do wrzenia. Lepiej robić to na mniejszym ogniu, by nasze słoiki nie pękły. Gotuj całość ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij słoiki i postaw je do góry dnem, aby się wystudziły. Najlepiej trzyamj je tak przez całą noc.

Jeśli masz ochotę na deser z jabłkiem, przygotuj ten przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także