Porady7 produktów, których nie może zabraknąć w Twoim domu jesienią. Zadbaj o siebie od kuchni

7 produktów, których nie może zabraknąć w Twoim domu jesienią. Zadbaj o siebie od kuchni

7 produktów, których nie może zabraknąć w Twoim domu jesienią. Zadbaj o siebie od kuchni
Ewa

25.09.2020 09:38, aktual.: 18.09.2023 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią okres przeziębienia i kichania. Warto jednak wesprzeć nasz organizm w pyszny i prosty sposób. Zacznij od...kuchni!

#1 Kiszonki

Ogórki, kapusta, buraki...Kisić można naprawdę sporo produktów. Kiszona kapusta to prawdziwe bogactwo witamin B12, B6 i C.
Kiszone warzywa budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit.
A o tym, że są po prostu przepyszne chyba nie trzeba przypominać :)

Obraz

#2 Kurkuma

Ma działanie przeciwzapalne, a także udowodniono jej antynowotworowe właściwości. Od tysięcy lat znana jest nie tylko jako przyprawa, ale też lekarstwo. Jest niezwykle bogata w antyoksydanty, dzięki czemu wzmacnia reakcje obronne komórek i w ten sposób poprawia naszą odporność.
Żeby wzmocnić jej działanie i poprawić przyswajalność, serwuj ją w towarzystwie pieprzu.
Mój ulubiony przepis?
Podgrzej szklankę mleka, dorzuć 1/2 łyżeczki kurkumy, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cynamonu i podgrzej. Dodaj łyżeczkę miodu i gotowe!

Obraz

#3 Czosnek

To, że czosnek ma działanie podobne do antybiotyków zostało już wiele lat temu potwierdzone. W jednym ząbku kryje się cała apteka: witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Obraz

#4 Kasza jaglana

Ciepłe śniadania będą prawdziwym zbawieniem w chłodne, ponure ranki. Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza- rozgrzej swój organizm jaglanką!
Kasza jaglana jest jednym z najstarszych rodzajów kasz. Ma delikatnie słodki smak, więc zaspokoi chęć na słodycze, a przy okazji dostarczy nam witamin z grupy B. My uwielbiamy kaszę w wersji deserowej: budyń z gruszkami.
A jeśli dorzucisz do niej odrobinę kurkumy, to poranek można uznać za idealny!

Obraz

#5 Miód i pyłek pszczeli

Nie od dziś wiemy, że miód potrafi być niezwykle pomocny przy przeziębieniu. Pamiętaj, żeby nie dodawać go bezpośrednio do gorącego napoju, bo straci swoje dobroczynne właściwości. Wrzuć łyżkę miodu do letniej wody, wymieszaj i wypij. Smaczne i zdrowe!
Warto też sięgnąć po pyłek pszczeli. W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazko, cynk i chrom. Jest nieocenionym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i mięsnej.

Obraz

#6 Zakwas buraczany

Nie bez powodu nazywany jest przez niektórych "eliksirem zdrowia". Oprócz cennych witamin, dostarcza do naszego organizmu mnóstwo dobrych dla naszej odporności bakterii. Wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, reguluje pracę jelit oraz poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu.

Obraz

#7 Imbir

Herbata z miodem i imbirem to mój smak jesieni! Imbir łagodzi stany przeziębieniowe, bóle artretyczne i mięśniowe. Jest także dobrym środkiem na regulację trawienia i wzdęcia. Imbir swoje walory zdrowotne zawdzięcza wielu fitoskładnikom. Zaproś go do swojej kuchni!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także