7 produktów, których nie może zabraknąć w Twoim domu jesienią. Zadbaj o siebie od kuchni

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią okres przeziębienia i kichania. Warto jednak wesprzeć nasz organizm w pyszny i prosty sposób. Zacznij od...kuchni!

Obrazek
Ewa

#1 Kiszonki

Ogórki, kapusta, buraki...Kisić można naprawdę sporo produktów. Kiszona kapusta to prawdziwe bogactwo witamin B12, B6 i C.
Kiszone warzywa budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit.
A o tym, że są po prostu przepyszne chyba nie trzeba przypominać :)

Obrazek

#2 Kurkuma

Ma działanie przeciwzapalne, a także udowodniono jej antynowotworowe właściwości. Od tysięcy lat znana jest nie tylko jako przyprawa, ale też lekarstwo. Jest niezwykle bogata w antyoksydanty, dzięki czemu wzmacnia reakcje obronne komórek i w ten sposób poprawia naszą odporność.
Żeby wzmocnić jej działanie i poprawić przyswajalność, serwuj ją w towarzystwie pieprzu.
Mój ulubiony przepis?
Podgrzej szklankę mleka, dorzuć 1/2 łyżeczki kurkumy, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cynamonu i podgrzej. Dodaj łyżeczkę miodu i gotowe!

Obrazek

#3 Czosnek

To, że czosnek ma działanie podobne do antybiotyków zostało już wiele lat temu potwierdzone. W jednym ząbku kryje się cała apteka: witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Obrazek

#4 Kasza jaglana

Ciepłe śniadania będą prawdziwym zbawieniem w chłodne, ponure ranki. Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza- rozgrzej swój organizm jaglanką!
Kasza jaglana jest jednym z najstarszych rodzajów kasz. Ma delikatnie słodki smak, więc zaspokoi chęć na słodycze, a przy okazji dostarczy nam witamin z grupy B. My uwielbiamy kaszę w wersji deserowej: budyń z gruszkami.
A jeśli dorzucisz do niej odrobinę kurkumy, to poranek można uznać za idealny!

Obrazek

#5 Miód i pyłek pszczeli

Nie od dziś wiemy, że miód potrafi być niezwykle pomocny przy przeziębieniu. Pamiętaj, żeby nie dodawać go bezpośrednio do gorącego napoju, bo straci swoje dobroczynne właściwości. Wrzuć łyżkę miodu do letniej wody, wymieszaj i wypij. Smaczne i zdrowe!
Warto też sięgnąć po pyłek pszczeli. W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazko, cynk i chrom. Jest nieocenionym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i mięsnej.

Obrazek

#6 Zakwas buraczany

Nie bez powodu nazywany jest przez niektórych "eliksirem zdrowia". Oprócz cennych witamin, dostarcza do naszego organizmu mnóstwo dobrych dla naszej odporności bakterii. Wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, reguluje pracę jelit oraz poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu.

Obrazek

#7 Imbir

Herbata z miodem i imbirem to mój smak jesieni! Imbir łagodzi stany przeziębieniowe, bóle artretyczne i mięśniowe. Jest także dobrym środkiem na regulację trawienia i wzdęcia. Imbir swoje walory zdrowotne zawdzięcza wielu fitoskładnikom. Zaproś go do swojej kuchni!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?