Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu

Gdy temperatura za oknem zaczyna spadać, pozostawiając lato jedynie jako wspomnienie na zdjęciach, do łask powracają zupy. Warto postawić na pyszne urozmaicenie i sięgnąć po miszkulancję.

Zupa jarzynowa nazywana miszkulancjąZupa jarzynowa nazywana miszkulancją
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta zupa aż kipi od warzyw, a tym samym też i od witamin. Miszkulencja to nic innego jak przedwojenna zupa jarzynowa z kapustą, ziemniakami, marchewką i pietruszką. Zabiela się ją mlekiem, w bogatej wersji dodaje także masło lub topioną słoninę, aby podkręcić sytość. To pyszny i tani przepis na zupę, która otuli głodne brzuchy i uciszy burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Przedwojenna zupa jarzynowa miszkulencja

Przepis na tę zupę pochodzi z książeczki "109 potraw" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej, wydanej w 1941 roku. W tamtych czasach kuchnia była nie tylko kwestią smaku, ale przede wszystkim przetrwania. Jedzenie musiało być pożywne, tanie i łatwo dostępne. Miszkulancja doskonale wpisywała się w te wymagania. Wykorzystywała proste, sezonowe warzywa, które można było łatwo zdobyć nawet w trudnych czasach, na dodatek dostępne były także późną jesienią czy nawet zimą. Jej gęsta konsystencja sprawiała, że była to pełnowartościowy posiłek, a nie tylko przystawka.

Dodawanie mleka do zup, dziś rzadko spotykane w polskiej kuchni, było powszechną praktyką w okresie przedwojennym. Mleko nie tylko zagęszczało zupy, ale przede wszystkim znacząco podnosiło ich wartość odżywczą, dostarczając cennego białka, wapnia oraz witaminy D. Dzięki niemu miszkulancja zyskiwała kremowy i łagodny smak. Taka zupa była idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a jej mleczna baza sprawiała, że była sycąca i delikatna dla żołądka.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 400 g kapusty białej lub włoskiej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 litr mleka,
  • 1,5 litra wody,
  • 30 g masła,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, pokrój w paski i ugotuj w wodzie.
  2. Dodaj poszatkowaną grubo kapustę, listek oraz pieprz.
  3. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 10 minut.
  4. Wlej mleko i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Dorzuć masło lub słoninę i wymieszaj.

Zupa jest gotowa, gdy masło całkowicie się rozpuści, a jej konsystencja stanie się gęsta i aksamitna. Podawaj ją na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯