Bułeczki drożdżowe z boczkiem i serem

Bułeczki drożdżowe połączyliśmy z boczkiem i serem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Naszym wypiekom zafundowaliśmy jednocześnie oryginalne kształty, dzięki czemu nie sposób oderwać od nich oczu. Zresztą sama się przekonaj ?



Zobacz także: Kotlet a’la de volaille z mozzarellą
Składniki:
Porcje- 2 szkl. mąka pszenna
- 20 g świeże drożdże
- 1/3 szkl. cukier
- 3/4 szkl. mleko ciepłe
- 2 szt. jajka
- 1/4 szkl. olej roślinny
- 1 szczypta sól
- 9 szt. boczek wędzony plastry
- 200 g ser żółty
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od wsypania mąki do miski. Następnie zrób na środku wgłębienie i umieść w nim drożdże, cukier i ciepłe mleko (1/2 szkl.) Dokładnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po kwadransie dodaj do miski: jajko, olej, resztę mleka i sól. Połącz składniki, aby utworzyły ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy element rozwałkuj, aby otrzymać poziomy pasek. Od góry umieść na nim boczek i ser. Zaś na dole stwórz frędzle, nacinając ciasto.
- Zwiń każdy kawałek w rulon i umieść w formie do pieczenia. Kiedy zapełnisz już całą formę, wstaw ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze