Cytrynowa tarta

Uwielbiacie tarty? Jeśli tak, nie możecie przegapić tego przepisu. Ślinka cieknie na sam widok!
Składniki:
PorcjeMasa cytrynowa
- 310 ml woda
- 125 ml sok z cytryny
- 75 g mąka kukurydziana
- 210 g brązowy cukier
- 60 g masło
- 3 szt. żółtka
- 1/4 szkl. skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę, żółtko i masło (miękkie). Z 3 składników stwórz ciastko.
- Rozprowadź powstały produkt w formie na tartę, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (200°Celsjusza) na 10 minut.
- W garnku na palniku połącz ze sobą wodę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i brązowy cukier.
- Następnie dodaj masło, żółtka i skórkę z cytryny.
- W międzyczasie przygotuj bezową warstwę. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to ubić białka i stopniowo dodawać do nich cukier.
- Kiedy tarta ostygnie rozprowadź na niej przygotowaną masę.
- Rozprowadź bezową masę na wierzchu. Ponownie włóż tartę do piekarnika (190°Celsjusza) na 5 minut.
- Smacznego!
Komentarze