Domowa galaretka w malinowym wydaniu

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszny deser dla malucha. Będzie to domowa galaretka z malinowym akcentem. Palce lizać ?



Zobacz także: Owocowa granita w trzech kultowych kolorach
Składniki:
Porcje- 500 g maliny mrożone
- 230 ml woda
- 30 g żelatyna
- 1,5 szkl. cukier
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umieść maliny w garnku i ustaw na palniku. Gotuj je ok. 15 minut.
- Następnie przy pomocy sitka i łyżki uzyskaj puree malinowe.
- W drugim garnku zalej żelatynę wodą. Odstaw do napęcznienia.
- Następnie umieść garnek na palniku. Po chwili dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj mieszankę na małym ogniu ok. 15 minut.
- Zdejmij garnek z palnika i usuń powstały kożuch na wierzchu. Dodaj malinowy mus. Przelej mieszankę do formy, którą wcześniej powinnaś wyłożyć folią spożywczą.
- Kiedy mieszanka ostygnie, wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
- I malinowa galaretka jest już gotowa!
Komentarze