Pyszne ciasto jabłkowe

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta jabłkowego, które wyglądem przypomina różę.

Pyszne ciasto jabłkowe
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne ciasto jabłkowe
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka i usuń w nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj je na tarce w cienkie plastry.
    Obierz jabłka i usuń w nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj je na tarce w cienkie plastry.
  2. Plastry jabłek przesyp do miski i dodaj do nich cukier brązowy, cukier biały, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i sok z cytryny. Za pomocą swoich rąk dobrze wszystko wymieszaj i odstaw miskę na 30 minut. Dzięki temu jabłka puszczą sok, który będzie potrzebny w dalszej części.
    Plastry jabłek przesyp do miski i dodaj do nich cukier brązowy, cukier biały, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i sok z cytryny. Za pomocą swoich rąk dobrze wszystko wymieszaj i odstaw miskę na 30 minut. Dzięki temu jabłka puszczą sok, który będzie potrzebny w dalszej części.
  3. Po 30 minutach odcedź sok z jabłek do garnuszka i dodaj do niego masło. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż mieszanka zgęstnieje.
    Po 30 minutach odcedź sok z jabłek do garnuszka i dodaj do niego masło. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż mieszanka zgęstnieje.
  4. Na dnie okrągłego naczynia lub blaszki połóż kruche ciasto i dociśnij jego krawędzie. Nasmaruj ciasto jajkiem.
    Na dnie okrągłego naczynia lub blaszki połóż kruche ciasto i dociśnij jego krawędzie. Nasmaruj ciasto jajkiem.
  5. Począwszy od zewnętrznej krawędzi zacznij układać plastry jabłek w kierunku środkowej części naczynia tak, aby wypełnić nimi całą powierzchnię. Następnie polej jabłka z wierzchu przygotowaną wcześniej mieszanką z soku jabłkowego i masła. Owiń naczynie folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.
    Począwszy od zewnętrznej krawędzi zacznij układać plastry jabłek w kierunku środkowej części naczynia tak, aby wypełnić nimi całą powierzchnię. Następnie polej jabłka z wierzchu przygotowaną wcześniej mieszanką z soku jabłkowego i masła. Owiń naczynie folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.
  6. Po 30-40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię. W garnuszku podgrzej konfiturę z moreli, a następnie nasmaruj nią wierzch ciasta. Włóż ciasto do piekarnika na dodatkowe 15 minut.
    Po 30-40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię. W garnuszku podgrzej konfiturę z moreli, a następnie nasmaruj nią wierzch ciasta. Włóż ciasto do piekarnika na dodatkowe 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój je na kawałki. Podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.
    Po 15 minutach wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój je na kawałki. Podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.
  8. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×