Klopsiki z ciastem i serem na patyku

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie klopsików z ciastem i serem na patyku. To świetny przepis na imprezę!
Składniki:
Porcje- 400 g mięso z indyka mielone
- 1/2 szklanki bułka tarta
- 1/2 szklanki parmezan starty
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylia
- 1/2 łyżeczki płatki chilli
- 3 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki natka pietruszki posiekana
- 400 g spód do pizzy
- patyczki do saszłyków
- żółty ser starty
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, starty parmezan, oregano, bazylię, czosnek i natkę pietruszki. Z przygotowanej masy ulep kulki o średnicy ok. 2,5 cm.
- Rozwiń spód do pizzy i pokrój go w paski.
- Na każdy patyczek do szaszłyka nabij po 3 klopsiki i poprzeplataj je ciastem. Ułóż szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i posyp szaszłyki z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika na 3 minuty, aż ser się roztopi.
- Po 3 minutach wyjmij szaszłyki z piekarnika. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym sosem.
- Smacznego!
Komentarze