Przepyszne kotleciki ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem – po prostu musisz ich spróbować!
Ugotowałeś na obiad za dużo ziemniaków i nie wiesz co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich, tylko przekształć resztki w pyszne danie – kotleciki ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem.
Bardzo dobrze smakują podawane z sosem, surówką lub po prostu beż żadnych dodatków. Kiedy podasz je na obiad, twoja rodzina na pewno będzie pozytywnie nimi zaskoczona.
Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje- 4 szt. ziemniaki obrane
- 15 ml woda
- 1 pęczek szczypiorek
- 4 plasterki szynka
- 50 g żółty ser starty na drobnych oczkach
- 2 szt. jajka rozbite i roztrzepane
- 50 g bułka tarta
- 3 łyżki olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Za pomocą widelca, ponakłuwaj ziemniaki z obydwóch stron.
- Połóż ziemniaki na talerzu i zalej je wodą. .
- Następnie ziemniaki przykryj folią i włóż do mikrofali na 5 minut.
- Umyj szczypiorek i posiekaj go.
- Pokrój szynkę w drobną kostkę.
- Wyjmij ziemniaki z mikrofali i przełóż je do miski. Dokładnie poduś je za pomocą widelca.
- Do ziemniaków dodaj szczypiorek, szybkę i starty ser żółty. Dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy uformuj kotleciki.
- Do jeden miseczki włóż bułkę tartą, a do drugiej roztrzepane jajka. Namocz uformowane kotleciki najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią kotleciki. Smaż przez 3-5 minut.
- Kiedy się usmażą przełóż je z patelni na talerz.
- Smacznego!
Komentarze