Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim to sprawdzony patent na efektowany obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Naszego kurczaka w cieście francuskim przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Muffiny dyniowe
Składniki:
PorcjePozostałe składniki
- 2 szt. filety z kurczaka
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1 szt. ciasto francuskie
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 1 łyżka sezam
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: fetę, podsmażony na maśle szpinak, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel pierś z kurczaka na pół, po czym dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na połówce kurczaka ułóż szpinakowy farsz, po czym na wierzchu ułóż drugą część filetu.
- Umieść kurczaka na cieście francuskim. Wystające elementy ponacinaj (jak na zdjęciu poniżej).
- Zawiń końcówki ciasta do środka, posmaruj roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Po czym piecz przez 20-25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze