Jeśli kurczak w sosie, to ten w miodowo-musztardowym wydaniu. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu się w nim zakochasz.
Zobacz także: Marynowany kurczak z piekarnika – idealny dodatek na obiad
Składniki:
Porcje- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1/3 szkl. miód wielokwiatowy
- 2 łyżki musztarda francuska
- 3 łyżki olej roślinny
- 3 szt. ząbki czosnku
- 150 g boczek surowy plastry
- 3 łyżki śmietana 18%
- 3/4 szkl. śmietanka 30%
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka sól podzielona na pół
- 1 łyżeczka pieprz podzielona pół
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą kawałki kurczaka, olej, miód, musztardę, czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż na patelni kawałki boczku, a potem...
- ...zrób to samo z kawałkami kurczaka.
- Na pustej patelni umieść zalewę z kurczaka, po czym dodaj śmietanę 18% i śmietankę 30%. Po chwili umieść na patelni także: kurczaka, boczek, sól oraz pieprz.
- Duś ok. 15 minut. Na samym końcu dodaj świeżą pietruszkę. Smacznego!
Kurczak w sosie miodowo-musztardowymJak kurczak to musi być i dobry sos 😉 I naszym zdaniem kombinacja miodu i musztardy sprawdza się w tej roli najlepiej 👍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/249566
Posted by Pyszności on Thursday, May 16, 2019