Kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw

Ta propozycja przypadnie do gustu największemu marudzie ? Dlaczego? Bo znajdują się w niej same pyszności ?
1 PORCJA: 307 g
Kalorie: 299 kcal
Białka: 26 g
Węglowodany: 14 g
Błonnik: 10 g
Tłuszcze: 15 g
Składniki:
Porcje- 40 ml oliwa z oliwek
- 20 ml ocet winny
- 2 łyżeczki miód
- 80 ml białe wino
- 1 łyżeczka papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 łyżeczki mielona kolendra
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka starty imbir
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 2 szt. kurczak
- 1 szt. brokuł
- 1/2 szt. czerwona papryka
- 1 szt. cukinia
- 1 szt. czerwona cebula
- 8 szt. pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: oliwę z oliwek, ocet winny, miód i białe wino.
- Jako kolejne składniki dodaj: paprykę w proszku, pieprz, mieloną kolendrę, sól, czosnek, starty imbir, tymianek oraz rozmaryn. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni podsmaż i dopraw do smaku kawałki kurczaka.
- Następnie dodaj brokuł, czerwoną paprykę...
- ...cukinię i czerwoną cebulę.
- Powstałą mieszankę przesyp do formy do pieczenia. Dodaj wcześniej przygotowany sos i pomidorki koktajlowe. Całość piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Smacznego!
Komentarze