Malinowa chmurka - idealne ciasto warstwowe

Malinowa chmurka to idealny deser na każdą okazję. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa ? Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Obrazek
Pyszności

Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Oto przepis na wspaniały sernik z francuskim akcentem.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 60 g masło miękkie
  2. 3 szt. żółtko
  3. 7 g cukier wanilinowy
  4. 2 łyżki cukier puder
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
  6. 200 g mąka

Serowa warstwa

  1. 300 g serek mascarpone
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 1,5 łyżeczki żelatyna
  4. 5 łyżek gorąca woda
  5. 400 ml śmietanka 30%

Beza z migdałami

  1. 3 szt. białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 150 g cukier
  4. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  5. 3 garście migdały w platkach

Malinowa wkładka

  1. 400 g malin rozmrożone i świeże
  2. 2 szt. galaretka malinowa
  3. 2 szkl. gorąca woda

Sposób przygotowania:

1. Z przygotowanych składników stwórz ciasto kruche. Następnie rozprowadź je w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuść galaretki malinowe. Na ostudzonym spodzie ułóż maliny, po czym zalej je galaretkami. Wstaw do lodówki.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj białą warstwę, łącząc ze sobą śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Umieść masę w formie do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki.

Obrazek

4. I na koniec czas na bezę. Przy pomocy miksera połącz białka, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną. Z uzyskanej mieszanki uformuj okrąg i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na 70 minut (temp. 140 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotową bezę ułóż na wierzchu ciasta. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze