Przepis na calzone w wersji śniadaniowej

Przepis na calzone to podstawa w każdej kuchni. Można wykorzystać go na wiele ciekawych sposobów, jak chociażby propozycja śniadaniowa – z jajecznicą, szynką i serem w roli głównej. Takiej kombinacji nie sposób odmówić ?



W przepisie użyliśmy sera firmy Hochland „Burger&Toast”, który świetnie nadaje się do zapiekania.
Zobacz także: Buraczane naleśniki na słodko w genialnym wydaniu
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto na pizze lub drożdżowe
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 4-6 szt. jajka
- 150 g szynka wędzona
- 4 szt. ser Hochland "Burger&Toast" plastry
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zrobienia jajecznicy.
- Przygotuj ser i szynkę wędzoną.
- W przepisie możesz wykorzystać ciasto na pizzę lub drożdżowe (obie receptury znajdziesz na naszej stronie). Podziel je na 4 części.
- Rozwałkuj każdy kawałek, po czym dopraw je czosnkiem granulowanym i suszonym oregano.
- Na cieście ułóż jajecznicę, ser oraz szynkę. Złóż jak calzone.
- Umieść calzone w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, temperatura 220 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Komentarze