Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej – quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!

Jeżeli lubisz kuchnię meksykańską, w tym artykule znajdziesz coś, co powinno ci się spodobać.

Quesadilla to tortilla z roztopionym serem, którą w Meksyku najczęściej serwuje się na śniadanie, lecz w ciągu dnia jest również często serwowana jako przekąska. Moja propozycja to quesadilla ze szpinakiem, który zwyczajnie uwielbiam.

Nie traćmy więc czasu i działajmy. Przepis poniżej.

Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj szpinak i wszystko wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty, po czym dodaj karczochy. Ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
    Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj szpinak i wszystko wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty, po czym  dodaj karczochy. Ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  2. Każdy placek tortilli nasmaruj 2 łyżkami serka śmietankowego.
    Każdy placek tortilli nasmaruj 2 łyżkami serka śmietankowego.
  3. Równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej farsz ze szpinakiem pomiędzy 2 placki do tortilli, a następnie posyp serem mozzarella.
    Równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej farsz ze szpinakiem pomiędzy 2 placki do tortilli, a następnie posyp serem mozzarella.
  4. Każdy placek z farszem przykryj plackiem bez farszu. Każdy z nich spłaszcz za pomocą ręki lub talerza. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Każdą stronę smaż przez ok. 3 minuty (do zbrązowienia).
    Każdy placek z farszem przykryj plackiem bez farszu. Każdy z nich spłaszcz za pomocą ręki lub talerza. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Każdą stronę smaż przez ok. 3 minuty (do zbrązowienia).
  5. Przełóż obydwie quesadille na talerz. Możesz pokroić je na trójkąciki. Smacznego!
    Przełóż obydwie quesadille na talerz. Możesz pokroić je na trójkąciki. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×