Kategorie Przekąski

Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej – quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!

Jeżeli lubisz kuchnię meksykańską, w tym artykule znajdziesz coś, co powinno ci się spodobać.

Quesadilla to tortilla z roztopionym serem, którą w Meksyku najczęściej serwuje się na śniadanie, lecz w ciągu dnia jest również często serwowana jako przekąska. Moja propozycja to quesadilla ze szpinakiem, który zwyczajnie uwielbiam.

Nie traćmy więc czasu i działajmy. Przepis poniżej.

Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj szpinak i wszystko wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty, po czym dodaj karczochy. Ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
    Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj szpinak i wszystko wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty, po czym  dodaj karczochy. Ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  2. Każdy placek tortilli nasmaruj 2 łyżkami serka śmietankowego.
    Każdy placek tortilli nasmaruj 2 łyżkami serka śmietankowego.
  3. Równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej farsz ze szpinakiem pomiędzy 2 placki do tortilli, a następnie posyp serem mozzarella.
    Równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej farsz ze szpinakiem pomiędzy 2 placki do tortilli, a następnie posyp serem mozzarella.
  4. Każdy placek z farszem przykryj plackiem bez farszu. Każdy z nich spłaszcz za pomocą ręki lub talerza. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Każdą stronę smaż przez ok. 3 minuty (do zbrązowienia).
    Każdy placek z farszem przykryj plackiem bez farszu. Każdy z nich spłaszcz za pomocą ręki lub talerza. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Każdą stronę smaż przez ok. 3 minuty (do zbrązowienia).
  5. Przełóż obydwie quesadille na talerz. Możesz pokroić je na trójkąciki. Smacznego!
    Przełóż obydwie quesadille na talerz. Możesz pokroić je na trójkąciki. Smacznego!
Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej – quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
108726