Szarpana wieprzowina gotowana w wolnowarze

Szarpana wieprzowina (pulled pork) to kolejna kultowy składnik, którego nie może zabraknąć w zgromadzonych przez Ciebie przepisach.
Gotowana przez 8 godzin wieprzowina świetnie sprawdzi się w różnych daniach. Możesz wykorzystać ją jako jeden ze składników pizzy, dodatek do sałatki czy pyszny element kanapki. Możliwości jest naprawdę wiele!
A skoro już mowa o okazjach i możliwościach… Zbliża się Dzień Chłopaka i z tej okazji możesz przygotować dla swojej drugiej połówki wyjątkowy i smaczny prezent, który z pewnością zostanie doceniony 🙂 A jeśli nie masz czasu na 8-godzinne kucharzenie, zawsze możesz zamówić genialną pizzę z tym właśnie składnikiem w Domino’s Pizza.
Składniki:
Porcje- 1 kg wieprzowina np. łopatka
- 1 szczypta kmin rzymski
- 1 szczypta słodka papryka
- 1 szczypta papryka ostra
- 1 szczypta cynamon
- 1 łyżeczka cukier brązowy
- 1/2 szt. cebula krążki
- 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki olej
- 600 ml woda
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą olej oraz przyprawy: kmin rzymski, ostrą i słodką paprykę oraz cynamon. Dodaj łyżeczkę brązowego cukru.
- Nanieś powstałą marynatę na mięso i dokładnie rozprowadź po całości. Następnie wstaw mięso na 50 minut do lodówki.
- Po tym czasie włóż wieprzowinę do wolnowaru, dodaj cebulę i czosnek. Zalej wodą i gotuj przez 8 godzin. Gotowe mięso będziesz mogła podzielić na mniejsze kawałki bez większych problemów, uzyskując efekt szarpanej wieprzowiny.
- A dzięki temu przygotujesz: pyszną pizzę...
- ... smaczną sałatkę...
- ...i oryginalną kanapkę.
Komentarze