Szynka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Szynka wieprzowa zapiekana z ziemniakami pod kremową pierzynką to gotowy pomysł na pyszny obiad. Pokocha go cała Twoja rodzina 🥰
Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Pieczone udka i makaron z batatów
Składniki:
PorcjeSzynka wieprzowa
- 600 g szynka wieprzowa
- 3 łyżki olej/oliwa z oliwek
- 1 łyżka sól
- 1/2 łyżki pieprz
- 1 łyżka suszony tymianek
- 2-3 łyżki musztarda
- 1 łyżka suszona cebula
- 1 łyżka suszony czosnek
Ziemniaki
- 3-4 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka zioła prowanalskie
Pozostałe składniki
- 3 szt. jajka
- 1 szkl. żółty ser
- 3 łyżki majonez
- 1/2 szkl. jogurt grecki
- 1 natka koperek
- 1 natka pietruszka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu zoodluj warzywa i połącz je następnie z oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel szynkę wieprzową na mniejsze kawałki. Po czym wymieszaj z olejem, musztardą, tymiankiem, solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem granulowanym.
- Czas na jajeczną pierzynkę. Tym razem połącz: starte na tarce jajka na twardo, żółty ser, majonez, jogurt grecki, koperek, pietruszkę, sól i pieprz.
- Na spodzie formy do pieczenia ułóż doprawione ziemniaki. Następnie stwórz warstwę z szynki wieprzowej i przykryj całość miksem jajecznym.
- Tak wypełnioną formę wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze