Lubisz ziemniaczane purée? Z tymi dodatkami będzie jeszcze lepsze

Ziemniaczane purée to idealny dodatek do drugich dań. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Idealnie pasuje również do  warzyw. Dodaj do niego selera i jabłko, a nigdy więcej nie przygotujesz go w inny sposób.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ziemniaki, obok pszenicy i ryżu, stanowią główne źródło pożywienia na świecie. Ich atutem są nie tylko wysokie wartości odżywcze, ale także możliwość wszechstronnego wykorzystania kulinarnego. Popularne bulwy można gotować, piec lub smażyć. Jednak najpopularniejszym sposobem ich przygotowania jest ziemniaczane purée.

Ziemniaczane purée - Pyszności; źródło: Adobe
Ziemniaczane purée - Pyszności; źródło: Adobe

Tłuczone kartofle jadali już ponoć Inkowie, czyli dawni mieszkańcy Andów, skąd pochodzi to warzywo. Jednak znane nam współcześnie purée - gładka masa dodatkiem masła, mleka i soli - ma swój rodowód w Europie.

Kto jest autorem tego dania?

Spór o to autorstwo ziemniaków w tej formie od dawna toczy się między Brytyjczykami a Francuzami. Pierwszy opublikowany przepis na danie z ugotowanych ziemniaków ukazał się w Wielkiej Brytanii w 1747 r. książce kucharskiej autorstwa Hannah Glasse.

Jednak Francuzi utrzymują, że wynalazcą ziemniaczanego purée jest ich rodak - aptekarz Antoine Parmentier. Jako naczelny farmaceuta armii francuskiej, w czasie wojny siedmioletniej, trafił do pruskiego więzienia. Tam podstawą jadłospisu stanowiły ziemniaki. Po powrocie z niewoli Parmentier namawiał rodaków do jedzenia tych warzyw, proponując m.in. przyrządzanie z nich purée, które z czasem stało się nieodłącznym elementem francuskiej kuchni.

Dziś to danie cieszy się popularnością na całym niemal świecie. My, Polacy wręcz się nim zajadamy. Jednak w kuchni warto eksperymentować. Dlatego proponujemy wam purée z dodatkiem selera i jabłka.  Jest idealnie kremowe i ma intrygujący, lekko korzenny smak.

Ziemniaczane purée z selerem i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g korzenia selera
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i selera obierz i ugotuj do miękkości w oddzielnych garnkach. Warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Jabłko obierz, pokrój w kostkę i przesmaż do miękkości na łyżce masła. Ma się rozpadać.
  3. Połącz jabłko z selerem i ziemniakami. Dodaj łyżkę masła, śmietanę oraz mleko. Posól do smaku i intensywnie wymieszaj, aż purée uzyska jedwabną konsystencję. Jeśli lubisz, gotowe możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Masz ochotę na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zakręconą pizzę:

Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥