Lubisz ziemniaczane purée? Z tymi dodatkami będzie jeszcze lepsze
Ziemniaczane purée to idealny dodatek do drugich dań. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Idealnie pasuje również do warzyw. Dodaj do niego selera i jabłko, a nigdy więcej nie przygotujesz go w inny sposób.
18.04.2023 21:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki, obok pszenicy i ryżu, stanowią główne źródło pożywienia na świecie. Ich atutem są nie tylko wysokie wartości odżywcze, ale także możliwość wszechstronnego wykorzystania kulinarnego. Popularne bulwy można gotować, piec lub smażyć. Jednak najpopularniejszym sposobem ich przygotowania jest ziemniaczane purée.
Tłuczone kartofle jadali już ponoć Inkowie, czyli dawni mieszkańcy Andów, skąd pochodzi to warzywo. Jednak znane nam współcześnie purée - gładka masa dodatkiem masła, mleka i soli - ma swój rodowód w Europie.
Kto jest autorem tego dania?
Spór o to autorstwo ziemniaków w tej formie od dawna toczy się między Brytyjczykami a Francuzami. Pierwszy opublikowany przepis na danie z ugotowanych ziemniaków ukazał się w Wielkiej Brytanii w 1747 r. książce kucharskiej autorstwa Hannah Glasse.
Jednak Francuzi utrzymują, że wynalazcą ziemniaczanego purée jest ich rodak - aptekarz Antoine Parmentier. Jako naczelny farmaceuta armii francuskiej, w czasie wojny siedmioletniej, trafił do pruskiego więzienia. Tam podstawą jadłospisu stanowiły ziemniaki. Po powrocie z niewoli Parmentier namawiał rodaków do jedzenia tych warzyw, proponując m.in. przyrządzanie z nich purée, które z czasem stało się nieodłącznym elementem francuskiej kuchni.
Dziś to danie cieszy się popularnością na całym niemal świecie. My, Polacy wręcz się nim zajadamy. Jednak w kuchni warto eksperymentować. Dlatego proponujemy wam purée z dodatkiem selera i jabłka. Jest idealnie kremowe i ma intrygujący, lekko korzenny smak.
Ziemniaczane purée z selerem i jabłkiem - przepis
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g korzenia selera
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 ml mleka
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i selera obierz i ugotuj do miękkości w oddzielnych garnkach. Warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę.
- Jabłko obierz, pokrój w kostkę i przesmaż do miękkości na łyżce masła. Ma się rozpadać.
- Połącz jabłko z selerem i ziemniakami. Dodaj łyżkę masła, śmietanę oraz mleko. Posól do smaku i intensywnie wymieszaj, aż purée uzyska jedwabną konsystencję. Jeśli lubisz, gotowe możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Masz ochotę na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zakręconą pizzę: