Lubisz ziemniaczane purée? Z tymi dodatkami będzie jeszcze lepsze

Ziemniaczane purée to idealny dodatek do drugich dań. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Idealnie pasuje również do  warzyw. Dodaj do niego selera i jabłko, a nigdy więcej nie przygotujesz go w inny sposób.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ziemniaki, obok pszenicy i ryżu, stanowią główne źródło pożywienia na świecie. Ich atutem są nie tylko wysokie wartości odżywcze, ale także możliwość wszechstronnego wykorzystania kulinarnego. Popularne bulwy można gotować, piec lub smażyć. Jednak najpopularniejszym sposobem ich przygotowania jest ziemniaczane purée.

Ziemniaczane purée - Pyszności; źródło: Adobe
Ziemniaczane purée - Pyszności; źródło: Adobe

Tłuczone kartofle jadali już ponoć Inkowie, czyli dawni mieszkańcy Andów, skąd pochodzi to warzywo. Jednak znane nam współcześnie purée - gładka masa dodatkiem masła, mleka i soli - ma swój rodowód w Europie.

Kto jest autorem tego dania?

Spór o to autorstwo ziemniaków w tej formie od dawna toczy się między Brytyjczykami a Francuzami. Pierwszy opublikowany przepis na danie z ugotowanych ziemniaków ukazał się w Wielkiej Brytanii w 1747 r. książce kucharskiej autorstwa Hannah Glasse.

Jednak Francuzi utrzymują, że wynalazcą ziemniaczanego purée jest ich rodak - aptekarz Antoine Parmentier. Jako naczelny farmaceuta armii francuskiej, w czasie wojny siedmioletniej, trafił do pruskiego więzienia. Tam podstawą jadłospisu stanowiły ziemniaki. Po powrocie z niewoli Parmentier namawiał rodaków do jedzenia tych warzyw, proponując m.in. przyrządzanie z nich purée, które z czasem stało się nieodłącznym elementem francuskiej kuchni.

Dziś to danie cieszy się popularnością na całym niemal świecie. My, Polacy wręcz się nim zajadamy. Jednak w kuchni warto eksperymentować. Dlatego proponujemy wam purée z dodatkiem selera i jabłka.  Jest idealnie kremowe i ma intrygujący, lekko korzenny smak.

Ziemniaczane purée z selerem i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g korzenia selera
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i selera obierz i ugotuj do miękkości w oddzielnych garnkach. Warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Jabłko obierz, pokrój w kostkę i przesmaż do miękkości na łyżce masła. Ma się rozpadać.
  3. Połącz jabłko z selerem i ziemniakami. Dodaj łyżkę masła, śmietanę oraz mleko. Posól do smaku i intensywnie wymieszaj, aż purée uzyska jedwabną konsystencję. Jeśli lubisz, gotowe możesz doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Masz ochotę na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zakręconą pizzę:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę