PrzepisSernikPuszysty sernik, który nie opadnie. Jego sekret tkwi w odpowiednich proporcjach

Puszysty sernik, który nie opadnie. Jego sekret tkwi w odpowiednich proporcjach

Ta receptura nie wszystkim się spodoba, ale warto dać jej szansę. Ja to zrobiłem i teraz nie żałuję. Od tej pory sernik z nietypowym dodatkiem i jeszcze jednym "zakazanym" składnikiem stał się hitem w moim domu. Polecam go na święta i nie tylko!

Sernik z jabłkami i rodzynkami smakuje wybornie
Sernik z jabłkami i rodzynkami smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Przygotowanie dobrego sernika to nic trudnego, chociaż już nieraz zdarzało mi się podążać wskazówkami "lipnego" przepisu, który nagle z prostej rzeczy robił coś wybitnie skomplikowanego. W przypadku tego ciasta wskazana jest prostota, jasne instrukcje i sprawdzone proporcje. No dobrze, zdarza mi się pokusić o coś jeszcze: drobne innowacje. To dlatego jestem fanem sernika z jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłka w serniku

Dlaczego postanowiłem dodać ten zdrowy owoc do sernika? Chociaż temu wypiekowi nie brakuje wilgotności, to uznałem, że jabłko i tak zrobi tu robotę. Co więcej, zdecydowałem się na jeszcze jeden produkt. Wiem, wiem, niektórzy mogą w tym momencie ze wściekłością zamknąć okno przeglądarki i stwierdzić, że zabłądzili. A jednak rodzynki to żaden mus – dodawaj je, nie dodawaj; postępuj tak, jak podpowiada ci podniebienie i sumienie. Gwarantuję, że poniższy przepis na sernik i tak ci się przyda, nawet jeśli postanowisz usunąć ten składnik. Sprawdzi się m.in. na przyjęcie świąteczne.

Puszysty sernik z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu,
  • 120 g cukru pudru,
  • 80 g kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • 800 g jabłek,
  • 30 g rodzynek,
  • 25 g masła,
  • 30 ml rumu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki przekładam do miseczki i wlewam rum, po czym odstawiam je, najlepiej na kilka godzin.
  2. Jabłka obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję owoce w małą kostkę. Podsmażam je na patelni z dodatkiem soku z cytryny. Zdejmuję z ognia, gdy staną się miękkie.
  3. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek.
  4. Oba cukry wysypuję na masło i ucieram. Po chwili dodaję twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz dodatki: jabłka i rodzynki. Wszystko stopniowo, cały czas miksując.
  5. Na koniec delikatnie dodaję jeszcze ubite na sztywno białka.
  6. Powstałą masę przekładam do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Piekę 60 minut w 200°C.
  7. Studzę najpierw w zamkniętym piekarniku, następnie uchylam drzwiczki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie