Puszysty sernik, który nie opadnie. Jego sekret tkwi w odpowiednich proporcjach

Ta receptura nie wszystkim się spodoba, ale warto dać jej szansę. Ja to zrobiłem i teraz nie żałuję. Od tej pory sernik z nietypowym dodatkiem i jeszcze jednym "zakazanym" składnikiem stał się hitem w moim domu. Polecam go na święta i nie tylko!

Sernik z jabłkami i rodzynkami smakuje wybornieSernik z jabłkami i rodzynkami smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Przygotowanie dobrego sernika to nic trudnego, chociaż już nieraz zdarzało mi się podążać wskazówkami "lipnego" przepisu, który nagle z prostej rzeczy robił coś wybitnie skomplikowanego. W przypadku tego ciasta wskazana jest prostota, jasne instrukcje i sprawdzone proporcje. No dobrze, zdarza mi się pokusić o coś jeszcze: drobne innowacje. To dlatego jestem fanem sernika z jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Jabłka w serniku

Dlaczego postanowiłem dodać ten zdrowy owoc do sernika? Chociaż temu wypiekowi nie brakuje wilgotności, to uznałem, że jabłko i tak zrobi tu robotę. Co więcej, zdecydowałem się na jeszcze jeden produkt. Wiem, wiem, niektórzy mogą w tym momencie ze wściekłością zamknąć okno przeglądarki i stwierdzić, że zabłądzili. A jednak rodzynki to żaden mus – dodawaj je, nie dodawaj; postępuj tak, jak podpowiada ci podniebienie i sumienie. Gwarantuję, że poniższy przepis na sernik i tak ci się przyda, nawet jeśli postanowisz usunąć ten składnik. Sprawdzi się m.in. na przyjęcie świąteczne.

Puszysty sernik z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu,
  • 120 g cukru pudru,
  • 80 g kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • 800 g jabłek,
  • 30 g rodzynek,
  • 25 g masła,
  • 30 ml rumu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki przekładam do miseczki i wlewam rum, po czym odstawiam je, najlepiej na kilka godzin.
  2. Jabłka obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję owoce w małą kostkę. Podsmażam je na patelni z dodatkiem soku z cytryny. Zdejmuję z ognia, gdy staną się miękkie.
  3. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek.
  4. Oba cukry wysypuję na masło i ucieram. Po chwili dodaję twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz dodatki: jabłka i rodzynki. Wszystko stopniowo, cały czas miksując.
  5. Na koniec delikatnie dodaję jeszcze ubite na sztywno białka.
  6. Powstałą masę przekładam do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy. Piekę 60 minut w 200°C.
  7. Studzę najpierw w zamkniętym piekarniku, następnie uchylam drzwiczki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce