Pyszny pasztet zrobisz nie tylko z mięsa. Ta wersja zachwyci smakiem nawet wybrednych smakoszy
Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku niemal nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.
02.04.2023 20:50
Pasztet to danie z ciekawą tradycją. Zajadali się nim już starożytni Rzymianie, ale jego współczesną formę zawdzięczamy francuskim mistrzom kulinarnym, którzy od zawsze preferowali wyszukane, perfekcyjnie skomponowane receptury. Dobrze przyrządzony pasztet to prawdziwy rarytas, delikatny, elegancki w swej formie, świetnie smakuje podany nie tylko na ciepło, ale i na zimno.
Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na świąteczny stół przepyszny pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. Pasztet jest treściwy i bardzo zdrowy, a dzięki aromatycznym przyprawom zachwyca swoim smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na curry z tofu.
Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić pasztet z warzyw i kaszy jaglanej? Kaszę ugotuj. Seler obierz, pokrój w kostkę i upiecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Obraną cebulę i orzechy drobno posiekaj.
- Kaszę i upieczony seler zmiksuj w blenderze – nie musisz miksować go na gładko. W misce wymieszaj wszystkie składniki, doprawiają całość solą i pieprzem.
- Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni.
- Ciepły pasztet będzie miękki i można smarować min pieczywo lub zajadać z warzywami. Zimny można pokroić i ewentualnie usmażyć. Smacznego!
Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: