Pyszny pasztet zrobisz nie tylko z mięsa. Ta wersja zachwyci smakiem nawet wybrednych smakoszy

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku niemal nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Pasztet to danie z ciekawą tradycją. Zajadali się nim już starożytni Rzymianie, ale jego współczesną formę zawdzięczamy francuskim mistrzom kulinarnym, którzy od zawsze preferowali wyszukane, perfekcyjnie skomponowane receptury. Dobrze przyrządzony pasztet to prawdziwy rarytas, delikatny, elegancki w swej formie, świetnie smakuje podany nie tylko na ciepło, ale i na zimno.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na świąteczny stół przepyszny pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. Pasztet jest treściwy i bardzo zdrowy, a dzięki aromatycznym przyprawom zachwyca swoim smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na curry z tofu.

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 3 orzechy włoskie,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub pół suszonego,
  • pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soki i pieprzu,
  • 2-3 łyżki mąki lub błonnika,
  • 4 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić pasztet z warzyw i kaszy jaglanej? Kaszę ugotuj. Seler obierz, pokrój w kostkę i upiecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Obraną cebulę i orzechy drobno posiekaj.
  2. Kaszę i upieczony seler zmiksuj w blenderze – nie musisz miksować go na gładko. W misce wymieszaj wszystkie składniki, doprawiają całość solą i pieprzem.
  3. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni.
  4. Ciepły pasztet będzie miękki i można smarować min pieczywo lub zajadać z warzywami. Zimny można pokroić i ewentualnie usmażyć. Smacznego!

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę