PrzepisPyszny pasztet zrobisz nie tylko z mięsa. Ta wersja zachwyci smakiem nawet wybrednych smakoszy

Pyszny pasztet zrobisz nie tylko z mięsa. Ta wersja zachwyci smakiem nawet wybrednych smakoszy

Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
02.04.2023 20:50

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku niemal nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.

Pasztet to danie z ciekawą tradycją. Zajadali się nim już starożytni Rzymianie, ale jego współczesną formę zawdzięczamy francuskim mistrzom kulinarnym, którzy od zawsze preferowali wyszukane, perfekcyjnie skomponowane receptury. Dobrze przyrządzony pasztet to prawdziwy rarytas, delikatny, elegancki w swej formie, świetnie smakuje podany nie tylko na ciepło, ale i na zimno.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na świąteczny stół przepyszny pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. Pasztet jest treściwy i bardzo zdrowy, a dzięki aromatycznym przyprawom zachwyca swoim smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na curry z tofu.

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 3 orzechy włoskie,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub pół suszonego,
  • pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soki i pieprzu,
  • 2-3 łyżki mąki lub błonnika,
  • 4 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić pasztet z warzyw i kaszy jaglanej? Kaszę ugotuj. Seler obierz, pokrój w kostkę i upiecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Obraną cebulę i orzechy drobno posiekaj.
  2. Kaszę i upieczony seler zmiksuj w blenderze – nie musisz miksować go na gładko. W misce wymieszaj wszystkie składniki, doprawiają całość solą i pieprzem.
  3. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni.
  4. Ciepły pasztet będzie miękki i można smarować min pieczywo lub zajadać z warzywami. Zimny można pokroić i ewentualnie usmażyć. Smacznego!

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także