Pyszny pasztet zrobisz nie tylko z mięsa. Ta wersja zachwyci smakiem nawet wybrednych smakoszy

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku niemal nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Pasztet to danie z ciekawą tradycją. Zajadali się nim już starożytni Rzymianie, ale jego współczesną formę zawdzięczamy francuskim mistrzom kulinarnym, którzy od zawsze preferowali wyszukane, perfekcyjnie skomponowane receptury. Dobrze przyrządzony pasztet to prawdziwy rarytas, delikatny, elegancki w swej formie, świetnie smakuje podany nie tylko na ciepło, ale i na zimno.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na świąteczny stół przepyszny pasztet z kaszy jaglanej i warzyw. Pasztet jest treściwy i bardzo zdrowy, a dzięki aromatycznym przyprawom zachwyca swoim smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na curry z tofu.

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 3 orzechy włoskie,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub pół suszonego,
  • pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soki i pieprzu,
  • 2-3 łyżki mąki lub błonnika,
  • 4 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić pasztet z warzyw i kaszy jaglanej? Kaszę ugotuj. Seler obierz, pokrój w kostkę i upiecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Obraną cebulę i orzechy drobno posiekaj.
  2. Kaszę i upieczony seler zmiksuj w blenderze – nie musisz miksować go na gładko. W misce wymieszaj wszystkie składniki, doprawiają całość solą i pieprzem.
  3. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni.
  4. Ciepły pasztet będzie miękki i można smarować min pieczywo lub zajadać z warzywami. Zimny można pokroić i ewentualnie usmażyć. Smacznego!

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier