Grillowane ziemniaki hasselback

Dziś pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować genialnie ziemniaki hasselback prosto z grilla. Co więcej, możesz połączyć je z kolorowymi warzywami, soczystym mięsem oraz pysznymi rybami.



Fenomenalną ucztę przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.
Zobacz także: Pizza z grilla na 4 sposoby
Składniki:
Porcje szt.- 6 szt. ziemniaki
- 400 g wędzony boczek
- 400 g ser wędzony
- 2 główki czosnek
- 200 g masło
- 4 ząbki czosnek
- 3/4 gałązki świeży tymianek
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od położenia ziemniaków między dwoma drewnianymi łyżkami. Dzięki czemu bez problemu natniesz warzywo bez obawy, że przetniesz je w całości.
- W powstałych kieszonkach umieść kawałki wędzonego boczku i sera.
- Tak przygotowane ziemniaki przełóż do formy. Nie zapomnij dodać ząbków czosnku i świeżych gałązek tymianku.
- Teraz na bocznej kuchence grilla przygotuj omastę do ziemniaków. W tym celu połącz w garnku: masło, gałązki tymianku i ząbki czosnku.
- Kiedy masło całkowicie się rozpuści, polej nim ziemniaki. Następnie umieść na grillu i piecz pod przykryciem ok. 60 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Na grillu możesz przygotować również ulubione dodatki: mięso, warzywa czy ryby. Każdy z dodatków będzie pasować do naszych ziemniaków.
- Smacznego!