Słodki przekładaniec bez pieczenia

Słodkości to nasza ogromna słabość i doskonale o tym wiecie 🙂 Dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z pomysłem na pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Tego nie możecie przegapić 🙂



Składniki:
Porcje- 1 l mleko
- 2 szt. żółtka
- 3 łyżki mąka pszenna
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 3 łyżki cukier puder
- 8 g cukier wanilinowy
- 200 g masło miękkie
- 450 g masa kajmakowa
- 50 g orzechy pekan posiekane
- 450 g herbatniki kakaowe
- 200 g powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą część mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Resztę mleka zagotuj, a po chwili dodaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw go na bok do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj w mikserze. Następnie zacznij dodawać przestudzony krem.
- 2/3 powstałej masy przełóż do miski. Pozostałą część połącz z masą kajmakową.
- Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy pekan. I dokładnie wymieszaj.
- W formie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozprowadź na niej część masy z kajmakiem i orzechami. Ponownie ułóż herbatniki.
- Następnie stwórz warstwę z powideł śliwkowych i kolejny poziom z części masy, którą wcześniej odłożyłaś.
- Stwórz kolejne warstwy w kolejności: herbatniki, masa z kajmakiem, herbatniki, biała masa. Deser chłodź min. 4 godziny.
- Gotowe ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami. Smacznego!