Niezwykła tortilla z przepysznym farszem podana w formie ciasta

Tortilla to danie kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, obecnie znane na całym świecie. A co gdyby trochę pokombinować z tą potrawą i przyrządzić ją w całkiem innej formie?



Jeśli lubisz takie eksperymenty, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Dzisiaj pokażę ci ciekawy sposób na przygotowanie przepysznej tortilli z farszem w formie… ciasta.
Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje- 4 szt. pierś z kurczaka
- 3 szt. cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 2 szt. czerwona papryka pokrojona w paski
- 2 szt. zielona papryka pokrojona w paski
- 2 szt. żółta papryka pokrojona w paski
- curry
- 2 łyżeczki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 4 szt. placki do tortilli duże
- ketchup
- 1 puszka czarna fasola wypłukana i osuszona
- 230 g ser cheddar starty
- okrągła blaszka
Sposób przygotowania:
- Ułóż na blaszce do pieczenia piersi z kurczaka, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Przypraw wszystko curry, pieprzem i solą. Polej oliwą z oliwek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 35 minut.
- Po 35 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Kiedy kurczak delikatnie ostygnie, pokrój go w paski.
- Teraz przystąpimy do wykonywania warstw naszego ciasta. A więc rób to kolejno:
Placek tortilli, papryka, cebula, kurczak, ketchup, czarna fasola, ser cheddar.
- Wykonuj kolejne warstwy w tej samej kolejności tak długo, aż nie zapełnisz całej blaszki. Zacznij ponownie od placka tortilli. Pamiętaj, że na samej górze ciasta musi znajdować się również placek tortilli. Kiedy blaszka będzie w całości zapełniona, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
- Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i przełóż ciasto z blaszki na talerz. Możesz je teraz pokroić na kawałki.
- Smacznego!