×

Restauracje otworzyły swoje ogródki. W weekend uderzyły tam prawdziwe tłumy

15 maja swoje ogródki mogły otworzyć restauracje. To kolejny krok na drodze do luzowania obostrzeń i powrotu do normalności.

Wielkie odliczanie

Na otwarcie ogródków czekali chyba wszyscy i ciężko ocenić, kto ucieszył się z tego najbardziej. Restauratorzy dostają szansę na podratowanie swoich funduszy, a spragnieni normalności ludzie aż zacierali ręce, żeby wreszcie usiąść wygodnie przy stoliku i zjeść coś pysznego.

Wielkie odliczanie rozpoczęło się wiele dni wcześniej. Ogródki trzeba było odpowiednio przygotować. I nie chodzi tu tylko o konserwację sprzętu po zimie, a dostosowanie do warunków. Odpowiednie odstępy, mierzone często do linijki, płyny do dezynfekcji i ponowne przeszkolenie kelnerów zajęło więcej niż jeden dzień.

Sylwestrowa impreza w maju

Zgodnie z rozporządzeniem, otwarcie ogródków miało nastąpić 15 maja, w sobotę. Jednak czas to pieniądz, więc już chwilę po północy (z piątku na sobotę), bary i puby otworzyły swoje wrota i zaprosiły zgłodniałych rozrywki do siebie.

„Czuję się jakbym była na imprezie sylwestrowej, takiej wyczekanej”- brzmią komentarze w internecie.

Ministerstwo Śledzia i Wódki – Gdańsk

Weekendowe kolejki

Chociaż pogoda nie wszędzie nas rozpieszczała, to zainteresowanie było naprawdę ogromne! Pod lokalami ustawiały się kolejki, stoliki zajęte były niemal przez cały dzień.

Wzięciem cieszyły się praktycznie wszystkie lokale, bez względu na rodzaj oferowanej przez nie kuchni. Dodatkowo, zniesiono obowiązek noszenia maseczek na świeżym powietrzu. Spacer po pysznym jedzeniu? Wiele osób wybrało taką opcję.
Nie dziwimy się wcale. Po tak długim okresie zamknięcia ludzie są po prostu spragnieni powietrza, gwaru i zgiełku tłumów.

chochla.gdansk

Jest również grono sceptyków

Chociaż powolne ruszanie gospodarki budzi powszechny entuzjazm, to po weekendzie nie brakuje sceptycznych opinii.
Dużo ludzi, mało miejsca- może to sprzyjać kolejnym zakażeniom. Coraz chętniej ściągamy maseczki, nie tylko w otwartej przestrzeni- brzmią głosy sceptyków.

Najbliższy tydzień pokaże, czy mają oni rację. A nam pozostaje teraz cieszyć się, że możemy zacząć myśleć o normalności.

 

Wybrane dla Ciebie

Restauracja tylko dla osób zaszczepionych? Ta decyzja wywołała burzę

Od początku października warszawska restauracja Der Elefant obsługiwać będzie jedynie osoby zaszczepione lub zdrowe, z negatywnym wynikiem testu na COVID 19. Ta decyzja wywołała burzę. „Restauracja dla zaszczepionych? To się w głowie nie mieści”- grzmią komentarze. Restauracja dla zaszczepionych Der Elefant to restauracja w Warszawie, która przyciąga miłośników świeżych ryb i owoców morza. Chociaż już […]

kradzież w restauracji

Karygodne zachowanie klientów w restauracji. Kelnerzy mają już dość

Niektórzy poza doznaniami smakowymi wynoszą też inne rzeczy z odwiedzanych restauracji. Takich gości nie lubią kelnerzy! Kradzież w restauracji to, niestety, powszechne zjawisko. Wraz z gościem znika wyposażenie Kelner serwuje kolację, drinki, może jakiś deser. Z uśmiechem przyjmuje płatność, może nawet gdzieś uda się zdobyć napiwek. Kiedy goście wychodzą- czas na posprzątanie stolika. I wtedy […]

18 znaków ostrzegawczych, które każdego powinny zmotywować do opuszczenia restauracji

Każdy czasami lubi pójść do restauracji. To miła odmiana od codziennego gotowania. Jak jednak zweryfikować czy jedzenie w danym lokalu będzie smaczne, a obsługa godna pochwały? Pracownicy restauracji zdradzają, co powinno spowodować, aby w naszej głowie zapaliła się czerwona lampka motywująca do szybkiego opuszczenia lokalu. 1. Brak klientów Jeżeli w lokalu, usytuowanym przy ruchliwej ulicy, […]

Restauratorzy stoją przed dużym wyzwaniem. Przez pandemię brakuje im pracowników

Wszystko wskazuje na to, że już 15 maja restauracje otworzą swoje ogródki. Na ten moment czekali chyba wszyscy. Restauratorzy nie ukrywają radości. Jednak na ich drodze pojawił się nieco inny problem. Obostrzenia przyczyniły się do trudnej sytuacji 203 dni- przez taki okres restauracje mogły działać jedynie na wynos. To był czas zwiększonej kreatywności i prawdziwej […]

Restauracje mogą otworzyć się już po Wielkanocy. Jest na to wstępna zgoda

Panujące obostrzenia skutecznie uniemożliwiają normalną działalność gastronomii. Restauracje możemy odwiedzić tylko po to, żeby odebrać swoje zamówienie na wynos. Po świętach ma to się zmienić! Wszystko zależy od trzeciej fali Rzecznik rządu, Piotr Müller powiedział, że wygaszenie trzeciej fali zachorowań wypada na przełom marca i kwietnia. I to właśnie ma być czynnikiem decydującym o luzowaniu […]

Odwiedziliśmy otwartą wbrew zaleceniom restaurację. Działa dzięki prostej zasadzie

Już od ponad roku (z krótką przerwą) działalność gastronomii jest mocno ograniczona. Niektóre miejsca znalazły jednak sposób, żeby obejść obostrzenia. Wzięli sprawy w swoje ręce Obostrzenia dotyczące funkcjonowania lokalów spowodowały niemałe problemy. Wiele miejsc ledwo wiąże koniec z końcem, część lokali musiała zostać zamknięta. Wszyscy zgodnie mówią: pomoc rządowa po prostu nie istnieje. Nic dziwnego, […]

zamknij