Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża

Jesienią i zimą na stołach pojawiają się rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają gulasze i duszone w sosach mięsa. Warto sięgnąć wtedy po włoski przepis na delikatne i kruche brasato.

To mięso rozpływa się w ustachTo mięso rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Brasato to włoski przepis na duszoną wołowinę, w szczególności popularny na północy tego kraju. Mięso marynuje się w winie wraz z warzywami oraz ziołami, a następnie powoli i długo dusi. W rezultacie na talerzach pojawia się niesamowicie delikatna, miękka wołowina, która rozpływa się w ustach. Całość dodatkowo podkręca smak zredukowanego sosu. To prosty sposób na to, by zgarnąć ogrom komplementów.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Włoskie brasato - przepis na kruchą wołowinę

To danie, które zachwyca gości podczas specjalnych okazji, takich jak święta czy uroczyste spotkania. Jest przy tym także proste w przygotowaniu, dzięki czemu można serwować je także na codzienne obiady, by rozpieścić domowników wyjątkowo delikatnym i aromatycznym posiłkiem.

W tym przepisie warto postawić na wołowy policzek, udziec lub ligawę. Wino nie tylko dodaje smaku, ale sprawia również, że włókna stają się miękkie.Najlepiej smakuje podane z kremowym purée ziemniaczanym lub polentą, które idealnie chłoną bogaty sos.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4-5 ziarenek pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę umieść w dużym naczyniu. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki oraz seler naciowy, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, rozmaryn i pieprz. Zalej całość winem.
  2. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 12, a najlepiej na 24 godziny.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty.
  4. Marynatę z wina i warzyw odstaw na bok.
  5. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem.
  6. Obsmaż wołowinę z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Wyjmij mięso i odłóż.
  7. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa z marynaty, aż zmiękną.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez minutę.
  9. Włóż mięso z powrotem do garnka, zalej całą marynatą i doprowadź do wrzenia.
  10. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Duś przez 3,5 do 4,5 godziny. Mięso jest gotowe, gdy jest tak miękkie, że rozpada się przy próbie przebicia widelcem.
  11. Wyjmij mięso z garnka i odstaw w ciepłe miejsce.
  12. Przecedź sos, oddzielając warzywa. Możesz je przetrzeć przez sito i dodać do sosu, aby go zagęścić.
  13. Zredukuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowe mięso pokrój i wyłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania