Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Jesienią i zimą na stołach pojawiają się rozgrzewające i sycące dania. Do łask wracają gulasze i duszone w sosach mięsa. Warto sięgnąć wtedy po włoski przepis na delikatne i kruche brasato.
Brasato to włoski przepis na duszoną wołowinę, w szczególności popularny na północy tego kraju. Mięso marynuje się w winie wraz z warzywami oraz ziołami, a następnie powoli i długo dusi. W rezultacie na talerzach pojawia się niesamowicie delikatna, miękka wołowina, która rozpływa się w ustach. Całość dodatkowo podkręca smak zredukowanego sosu. To prosty sposób na to, by zgarnąć ogrom komplementów.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Włoskie brasato - przepis na kruchą wołowinę
To danie, które zachwyca gości podczas specjalnych okazji, takich jak święta czy uroczyste spotkania. Jest przy tym także proste w przygotowaniu, dzięki czemu można serwować je także na codzienne obiady, by rozpieścić domowników wyjątkowo delikatnym i aromatycznym posiłkiem.
W tym przepisie warto postawić na wołowy policzek, udziec lub ligawę. Wino nie tylko dodaje smaku, ale sprawia również, że włókna stają się miękkie.Najlepiej smakuje podane z kremowym purée ziemniaczanym lub polentą, które idealnie chłoną bogaty sos.
Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g masła,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4-5 ziarenek pieprzu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę umieść w dużym naczyniu. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki oraz seler naciowy, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, rozmaryn i pieprz. Zalej całość winem.
- Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 12, a najlepiej na 24 godziny.
- Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty.
- Marynatę z wina i warzyw odstaw na bok.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem.
- Obsmaż wołowinę z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Wyjmij mięso i odłóż.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa z marynaty, aż zmiękną.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez minutę.
- Włóż mięso z powrotem do garnka, zalej całą marynatą i doprowadź do wrzenia.
- Przykryj garnek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Duś przez 3,5 do 4,5 godziny. Mięso jest gotowe, gdy jest tak miękkie, że rozpada się przy próbie przebicia widelcem.
- Wyjmij mięso z garnka i odstaw w ciepłe miejsce.
- Przecedź sos, oddzielając warzywa. Możesz je przetrzeć przez sito i dodać do sosu, aby go zagęścić.
- Zredukuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowe mięso pokrój i wyłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!