Rocznie zjadamy ponad 70 kilogramów. Dietetycy biją na alarm

20 marca przypada Dzień bez Mięsa. Przy tej okazji warto zastanowić się nad samą koncepcją ograniczenia jedzenia mięsa i jego wpływie na zdrowie. Co na ten temat sądzą naukowcy? Odpowiadamy.

Mięso w diecie Polaków. Jemy go znacznie za dużoMięso w diecie Polaków. Jemy go znacznie za dużo
Źródło zdjęć: © Canva

Tradycja Dnia bez Mięsa narodziła się w Stanach Zjednoczonych blisko 40 lat temu. Tzw. meatout day, zapoczątkowany przez organizację Farm Animal Rights Movement, cieszy się dziś coraz większą popularnością. Wśród społeczności katolickich takie dni pojawiają się zresztą znacznie częściej, bo według kościelnych wytycznych wierni nie powinni spożywać mięsa co piątek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Czy takie chwilowe odejście od mięsa to dobry ruch dla zdrowia? Wszystko wskazuje na to, że tak. Jedno przynajmniej jest pewne — tego produktu spożywczego jemy zwyczajnie za dużo. Ma to, niestety, poważny wpływ na ludzkie zdrowie.

73 kilogramy rocznie

Zapewne słysząc, że w zeszłym roku zjadłeś prawdopodobnie ponad 70 kilogramów mięsa, kręcisz głową i nie dowierzasz, że te liczby są aż tak wysokie. A jednak takie są właśnie dane Głównego Urzędu Statystycznego, według którego w 2022 roku spożycie mięsa na jednego mieszkańca Polski wyniosło dokładnie 73,4 kg. Uwaga — to około 6 kilogramów mięsa miesięcznie. Dwukrotnie więcej, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.

Taka tendencja to wielkie zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Według licznych naukowców spożycie mięsa powinno zostać natychmiast ograniczone. Szczególnie źle wpływa na nas mięso czerwone oraz wędliny. Przypomnijmy, że te drugie stanowią — według WHO — produkt równie szkodliwy i rakotwórczy, co papierosy czy... azbest.

Mięso czerwone i wędliny - zwłaszcza to mięso powinno zostać ograniczone
Mięso czerwone i wędliny - zwłaszcza to mięso powinno zostać ograniczone © Licencjodawca | Boris_Kuznets

Dzień bez Mięsa

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem nie zaleca całkowitego wykreślenia mięsa z jadłospisu, ale apeluje o to, by znacząco ograniczyć jego spożywanie. Do jakiego poziomu? Agencja wspomina tu o liczbach takich jak 500 g przetworzonego mięsa tygodniowo lub 750 g mięsa świeżego, ale tak naprawdę każda zmiana "w dół" będzie tu dla nas korzystna.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że nadmierne spożycie mięsa wpływa na jeszcze jeden aspekt naszego zdrowia: zaburzenie ogólnej struktury diety. Zacytujmy tu wypowiedź prof. Zenona Zduńczyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie dla PAP-u:

Gdy spożywamy za mało warzyw, owoców i produktów zbożowych, przebieg procesów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym jest niekorzystny. Ponadto zwiększa się spożycie tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, co zwiększa ryzyko otyłości czy wystąpienia arteriosklerozy. Mięso, szczególnie czerwone, sprzyja także rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej