Babcia przestrzegała. Rosół skwaśnieje, jeśli popełnisz ten błąd

Rosół to chyba najbardziej popularna zupa naszej rodzimej kuchni. Długo gotowana, na bazie mięsa, warzyw oraz przypraw nie ma sobie równych i w wielu domach jest obowiązkową pozycją niedzielnego lub świątecznego obiadu. Często jednak zdarza się tak, że zaledwie kilka godzin po przyrządzeniu zupa kwaśnieje i nadaje się już tylko do wylania. Jest patent, który pozwoli ci tego uniknąć.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Oczywiście, jedną z głównych przyczyn psucia się rosołu jest jego złe przechowywanie. Po wystudzeniu obowiązkowo musi trafić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Jeśli jednak nie masz w niej miejsca na duży garnek, gorący wywar należy odcedzić i przelać do wyparzonych, suchych słoików. Weki zakręcić, odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Tak przygotowany rosół możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Obrazek
rosół Roberta Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Zrób to, a rosół zachowa świeżość

Najczęściej jednak wykorzystujemy zupę w ciągu 2-3 dni. Z niedzielnego rosołu powstaje obowiązkowa pomidorowa lub ogórkowa. Bywa, że te kulinarne plany psuje właśnie popsuty rosół. Zdarza się to często, a odpowiedzialne za to są dwa warzywa, które zwykle dodajemy do tej zupy — por i cebula. Zwłaszcza bez tego drugiego warzywa (koniecznie opalonego) nie wyobrażamy sobie gotowania prawdziwego rosołu. Niestety, pozostawione w zupie por i cebula (przez związki, które zawierają) powodują, że zaczyna ona szybko kwaśnieć, nawet przechowywana w lodówce.

Wystarczy jednak, że po zakończeniu gotowania wyjmiesz je z rosołu — najlepiej razem z innymi jarzynami, z których możesz przygotować sałatkę. Uwaga, jeśli masz ochotę na małą porcję rosołu, nigdy nie podgrzewaj całej zupy. Odpowiednią ilość przelej do mniejszego rondelka. Dzięki temu także przedłużysz jej świeżość.

Zobacz także przepis na tosty z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny