Rozsmaruj na kanapce albo dodaj do zupy. Te czarne ząbki podkręcą smak potraw i poprawią odporność

Czarny czosnek jest w rzeczywistości czosnkiem białym poddanym procesowi fermentacji. Zalicza się go do superfoods oraz grupy nutraceutyków, czyli surowców łączących w sobie zarówno walory odżywcze, jak i właściwości preparatów farmaceutycznych. Ponadto czarny czosnek wzbogaca smak potraw jak mało które produkty.

Czarny czosnekCzarny czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czarny czosnek to specyficzny produkt, który powstaje poprzez proces fermentacji świeżego białego czosnku. Fermentacja ta odbywa się w temperaturze około 70 st. C. To właśnie Koreańczycy jako pierwsi wpadli na pomysł przeprowadzenia tego procesu. Czarny czosnek różni się od swojego białego odpowiednika nie tylko barwą, ale także smakiem. Dodatkowo jest on łatwostrawny, co pozwala na spożywanie go nawet w większych ilościach bez obaw o dyskomfort.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza czy tortilla? Oto jest pytanie. Z naszym patentem będziesz mieć 2w1

Właściwości zdrowotne czarnego czosnku

Czarny czosnek jest znany ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości. W wyniku fermentacji substancje aktywne zawarte w tym warzywie stają się lepiej przyswajalne przez organizm. Mimo że czarny czosnek zawiera mniej allicyny (substancji odpowiadającej za bakteriobójcze i antywirusowe działanie) niż biały czosnek, to jednak wykazuje on silniejszą stymulację układu odpornościowego.

Jest to możliwe dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a w szczególności s-allilocysteiny (SAC), która jest jedną z najważniejszych aktywnych substancji w czarnym czosnku. Dlatego spożywanie czarnego czosnku jest szczególnie zalecane w okresie jesieni, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Wzmocnienie odporności przyczynia się również do zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, w tym nowotworom.

Czarny czosnek ma wiele innych korzystnych właściwości. Wśród nich wymienia się działanie przeciwzapalne, obniżające poziom "złego" cholesterolu we krwi, obniżające ciśnienie krwi, antyalergiczne, zapobiegające procesom starzenia, a także wspomagające odchudzanie.

Czarny czosnek powstaje w wyniku fermentacji ząbków białego czosnku
Czarny czosnek powstaje w wyniku fermentacji ząbków białego czosnku © Wikimedia Commons | Jacek Halicki, CC BY-SA 4.0

Jak jeść czarny czosnek? Zastosowanie kulinarne

Czarny czosnek nadaje się do bezpośredniego spożycia. Dzięki przetworzeniu traci wyrazisty czosnkowy smak i zapach, a nabiera bardziej kwaśnego posmaku z nutą słodyczy i umami. Według Koreańczyków smak czarnego czosnku przypomina połączenie suszonej śliwki z espresso i octem balsamicznym, z delikatną nutą anyżu. Co więcej, nie pozostawia on charakterystycznego, często niechcianego zapachu w ustach, który towarzyszy nam po zjedzeniu białego czosnku.

Czarny czosnek jest miękki i aromatyczny, co sprawia, że łatwo go rozsmarować. Idealnie nadaje się do smarowania pieczywa czy grzanek. Można marynować w nim mięsa, serwować go z sushi, dodawać do zup, sosów, dipów czy podawać jako składnik sałatek i past warzywnych.

Czarny czosnek można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, przez internet, a także w niektórych supermarketach. Niektórzy decydują się na próbę przygotowania go w domu, jednak nie jest to zalecane. Proces fermentacji wymaga bowiem utrzymania odpowiedniej temperatury przez okres dwóch miesięcy. W przeciwnym razie czosnek może zacząć gnić.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej