PrzepisDietaTak je się na diecie pegańskiej. Mało kto wie, na czym ona faktycznie polega

Tak je się na diecie pegańskiej. Mało kto wie, na czym ona faktycznie polega

Ta dieta jest połączeniem dwóch modeli żywienia, których na pozór nie da się połączyć. Ma swoich zwolenników, jak i zdecydowanych przeciwników. Na czym w takim razie opiera się peganizm?

Papryki faszerowane to tylko przykładowy obiad na peganizmie
Papryki faszerowane to tylko przykładowy obiad na peganizmie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Dieta pegańska, nazywana także peganizmem, to model żywieniowy, który ma poprawić zdrowie i samopoczucie. Autorem diety jest dr Mark Hyman, którego zdaniem stosowanie tej diety likwiduje stany zapalne w organizmie. Ponadto takie odżywianie ma pomóc w wyregulowaniu gospodarki węglowodanowej.

Peganizm jest połączeniem dwóch popularnych diet: paleo i diety wegańskiej. Mimo tego, że w pierwszej chwili te sposoby żywienia wydają się zupełnie odmienne, a wręcz wykluczające się — jedna bazuje na jedzeniu mięsa, druga eliminuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego — mają wspólne elementy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny z Warsu - ile za śniadanie, ile za schabowego

Zasady diety pegańskiej

Dieta pegańska oparta jest o kilka kluczowych zasad. Przede wszystkim istotne jest spożywanie produktów pozbawionych glutenu (według autora diety ten składnik przyczynia się do produkcji tzw. cytokin prozapalnych). Podobnie działa na organizm nabiał i przetwory mleczne, dlatego ta dieta również je wyklucza. Peganizm to także odstawienie cukru (pod każdą postacią) oraz produktów wysoko przetworzonych.

Zalecane jest jedzenie pokarmów pozbawionych antybiotyków, konserwantów, pestycydów i barwników. W codziennym menu powinno się znaleźć dużo warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym — ich udział w diecie to około 75 proc. W diecie ważne jest spożywanie mięsa, ale w odpowiedniej ilości - w stosunkowo niewielkich porcjach. Mięso stanowi 25% diety, zatem jest traktowane bardziej jako przystawka niż główny posiłek. Ryby również są pożądane w diecie pegańskiej, jednak z wyłączeniem tych zawierających dużą ilość rtęci. Jeśli chodzi o tłuszcze, to podstawą są zdrowe i dobre jakościowo. Dla urozmaicenia jadłospisu od czasu do czasu można pozwolić sobie na nasiona roślin strączkowych.

Lista dozwolonych i zakazanych produktów

W pierwszej chwili wydawać się może, że na diecie pegańskiej więcej jest produktów zakazanych niż dozwolonych, ale to nieprawda.

Oto produkty dozwolone na diecie pegańskiej:

  • orzechy i nasiona (dynia, słonecznik),
  • chia, sezam,
  • kokos,
  • oliwa z oliwek oraz inne zdrowe tłuszcze, np. olej kokosowy, masło,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawki, jabłka, wiśnie, gruszki, owoce jagodowe,
  • warzywa o niskiej zawartości skrobi, bądź niskim indeksie glikemicznym, tj. marchewki, brokuły, pomidory,
  • tłuste ryby z jak najmniejszą ilością rtęci (sardynki, łosoś, śledź),
  • jajka.

Sporadycznie:

  • produkty pochodzące od zwierząt, takich jak kozy czy owce — najlepiej z oznaczeniem certyfikatu produktu ekologicznego,
  • produkty mięsne,
  • rośliny strączkowe, tj. ciecierzyca, soczewica, czarna fasola — nie więcej niż 1 szklanka (75 g),
  • komosa ryżowa,
  • czarny i brązowy ryż,
  • amarantus.

Zakazane:

  • zboża zawierające gluten, w tym pszenica, owies, żyto, jęczmień,
  • pieczywo zawierające gluten,
  • makaron z mąki pszennej,
  • słodycze, lody, ciasta,
  • produkty zawierające cukier,
  • jogurty, mleko, sery białe i żółte, kefiry,
  • przetworzona, gotowa żywność,
  • dania typu fast food,
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
  • jedzenie zawierające barwniki, słodziki i konserwanty,
  • owoce o wysokim indeksie glikemicznym, np. melon, arbuz, winogrona,
  • oleje rafinowane.

Przykładowy jadłospis

Opracowanie dziennego menu podczas stosowania diety pegańskiej może być dla wielu osób nie lada wyzwaniem. Ograniczenia i produkty zakazane mocno zawężają różnorodność dań, ale mimo wszystko można wyczarować z nich pyszne i pełnowartościowe posiłki. Oto przykładowy jadłospis, składający się z 5 posiłków:

  1. Śniadanie: Jajecznica z sałatką z ogórka i pomidora, posypana pestkami słonecznika
  2. Drugie śniadanie: Koktajl z kiwi, gruszki i jabłka z dodatkiem mleka kokosowego
  3. Obiad: papryki nadziewane mięsem mielonym, cukinią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami
  4. Podwieczorek: Sałatka owocowa z orzechami
  5. Kolacja: Sałatka z pieczoną marchewką, dynią i awokado

Wady i zalety diety pegańskiej

Peganizm i jego zasady są zdecydowanym zaprzeczeniem prawidłowych nawyków żywieniowych, które rekomenduje Piramida Zdrowego Żywienia. Z pewnością wśród zalet tego sposobu odżywiania wymienić należy dużą podaż warzyw i owoców, szczególnie tych o niskim indeksie glikemicznym. Korzyści przynoszą też na pewno zdrowe tłuszcze i ograniczenie tych niezdrowych. Unikanie przetworzonej żywności i produktów bogatych w cukier może przyczynić się do redukcji masy ciała, a także korzystnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy.

Dieta pegańska będzie także idealna dla osób chorujących na celiakię, z nietolerancją glutenu lub wszystkich, którzy z jakichś powodów muszą ograniczać gluten. Będzie służyła diabetykom i osobom z chorobami autoimmunologicznymi — opiera się o produkty z niskim IG i produkty redukujące stany zapalne w organizmie.

Warto jednak zaznaczyć, że eliminowanie spożywania nabiału lub mocno ograniczanie mięsa może na dłuższą metę niekorzystni wpływać na organizm i doprowadzić do niedoborów. Taki sposób żywienia może też wywoływać kłopoty żołądkowe i problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit (np. w przypadku choroby wrzodowej).

Dieta pegańska nie należy do najtańszych, gdyż kupowanie produktów w ekologicznych sklepach jest kosztowne. Samo przygotowywanie posiłków wymaga zaś sporego nakładu pracy.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie