WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Ewa Wachowicz tak obrabia mięso na grilla. Inaczej wyjdzie twarde i bez smaku

Przygotowując mięso na grilla, często pojawia się myśl, jak wydobyć z niego najlepszy smak i aromat, jednocześnie sprawiając, że dosłownie z kruchości rozpływa się w ustach. Na pewno zdecydowana większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że w tym przypadku istotną rolę odgrywa marynata. Sucha czy mokra - którą wybrać, żeby nasze danie było soczyste i pełne smaku? Oto co musisz wiedzieć o obu rodzajach z perspektywy kulinarnego doświadczenia Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz podpowiada, jak doprawić mięso na grillaEwa Wachowicz podpowiada, jak doprawić mięso na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Archiwum prywatne

Zanim zaczniemy marynować mięso, musimy zadbać o jego odpowiednie przygotowanie. Przede wszystkim dokładnie je umyć i osuszyć, aby przyprawy i składniki marynaty odpowiednio przylegały i się wchłaniały. Dobrze też unikać metalowych misek, które mogą wchodzić w reakcję z kwaśnymi składnikami zalewy. Zamiast tego lepiej użyć naczyń z ceramiki lub szkła. Większe kawałki mięsa, dobrze jest je lekko ponacinać lub nakłuć, aby marynata głębiej wniknęła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Marynata sucha i mokra. Czym się różnią?

Marynata sucha to mieszanka soli, pieprzu, suszonych ziół i przypraw. Wciera się ją w mięso bezpośrednio przed grillowaniem. Sól wydobywa wilgoć z mięsa, a jednocześnie zatrzymuje ją w środku, tworząc soczysty środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Z kolei marynata mokra to połączenie tłuszczu (np. oliwy), przypraw oraz kwaśnych dodatków: octu, wina czy soku z cytryny. Kwas pomaga rozbić włókna mięsa, dzięki czemu staje się ono miękkie i soczyste. Olej rozprowadza przyprawy równomiernie, a przy okazji zapobiega przywieraniu mięsa do rusztu podczas grillowania. Marynowanie w mokrej mieszance wymaga więcej czasu - najlepiej zostawić mięso w zalewie na kilka godzin lub całą noc. Efekt? Idealnie kruche i pełne smaku kawałki, które aż proszą się o grillowanie.

Sucha czy mokra, którą wybrać? "Zależy, ile mamy czasu"

Ewa Wachowicz podkreśla, że decyzja, czy użyjemy marynaty suchej czy mokrej, powinna zależeć od tego, ile mamy czasu i jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli potrzebujemy szybkiego, aromatycznego przygotowania - sucha marynata świetnie podkreśli smak mięsa. Jeśli jednak planujemy grillować większe kawałki lub chcemy, aby mięso było wyjątkowo miękkie i pełne aromatu, to zdecydowanie warto sięgnąć po marynatę mokrą. Oba sposoby mają swoje plusy, dlatego warto wypróbować je i znaleźć swój ulubiony smak. Marynować można też warzywa. Ewa Wachowicz zwraca uwagę, że marynowanie warzyw, zwłaszcza w oliwie z dodatkiem ziół, pozwala wydobyć z nich wyjątkowy aromat i sprawia, że grillowane dodatki stają się jeszcze smaczniejsze. 

Ewa Wachowicz poleca marnowane dania z grilla
Ewa Wachowicz poleca marnowane dania z grilla © WP Kreator

O czym pamiętać w przypadku marynowania mięsa?

Najlepiej przechowywać marynowane mięso w szklanych lub ceramicznych naczyniach, aby uniknąć reakcji chemicznych, które mogą wpłynąć na smak potrawy. Ważny jest także czas marynowania: mniejsze kawałki mięsa potrzebują kilku godzin, natomiast większe — takie jak karkówka czy łopatka w całości, nawet do 24 godzin, aby aromaty wniknęły w głąb. Ewa Wachowicz zwraca również uwagę na techniki poprawiające efekt: nakłuwanie mięsa, obracanie podczas marynowania oraz wyjęcie mięsa z lodówki i pozostawienie go w temperaturze pokojowej na około 20 minut przed grillowaniem. To sprawia, że przyprawy dobrze się wchłaniają, a mięso piecze się równomiernie, co daje wspaniały efekt na grillu.

- Zawsze zwracam uwagę na szczegóły, które z pozoru mogą wydawać się mało istotne, ale w praktyce znacząco wpływają na smak i aromat potraw - kwituje Wachowicz.

Dlaczego warto marynować mięso? Chodzi nie tylko o smak

Czy wiedzieliście, że marynaty nie tylko poprawiają smak, ale mogą także chronić zdrowie? Kwaśne składniki i zioła obniżają powstawanie szkodliwych substancji (HCA i WWA) powstających podczas grillowania w wysokiej temperaturze. Dzięki temu mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Warto również pamiętać, że domowe marynaty pozwalają uniknąć konserwantów i sztucznych dodatków, które często znajdziemy w gotowych mieszankach ze sklepu. Jak widzisz, marynowanie mięsa ma ogromny wpływ na jego smak, aromat, a nawet właściwości zdrowotne. Jeśli do tej pory tego nie robiliście, to sezon grillowy będzie doskonałą okazją, żeby to zmienić.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze