Kolacja za ponad 1000 zł od osoby. Chętnych wciąż nie brakuje

Trzysta, a nawet tysiąc złotych od osoby za kolację w restauracji. Drogo? Niby tak, bo za te pieniądze dostaniemy mikroskopijne dania. Jednak ich różnorodność, sposób podania i sam smak sprawia, że długo jeszcze będziemy pamiętać to kulinarne przeżycie. Na tym polega menu degustacyjne, które robi się coraz bardziej popularne?

Menu degustacyjne składa się z kilku różnorodnych dańMenu degustacyjne składa się z kilku różnorodnych dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FELIPE RODRIGUEZ

Ta forma próbowania dań narodziła się w Europie w XX wieku, kiedy szefowie kuchni zaczęli eksperymentować z nowymi technikami i składnikami. Nic dziwnego, że chcieli się tym pochwalić. Jednym z pierwszych "chwalipięt" był słynny francuski szef kuchni Paul Bocuse, który w latach 70. XX wieku wprowadził do swojej restauracji w Lyonie menu degustacyjne, prezentując gościom esencję nowoczesnej kuchni francuskiej. Od tego czasu ta idea zyskała na popularności, również w Polsce. Uprzedźmy fakty – tania nie jest.

Za osiemset czy tysiąc złotych można się żywić w tanim barze przez wiele dni, za każdym razem wychodząc z pełnym brzuchem. Są jednak klienci, dla których ważniejsza jest różnorodność dań, sposób podania czy zaskakujące połączenie smaków. To wszystko może zapewnić właśnie menu degustacyjne – zestaw niewielkich dań podawanych w określonej kolejności, który ma sprawić, że poczujemy się jak w kulinarnej podróży w towarzystwie delikatnych, wysublimowanych i oryginalnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chef Przemysław Klima o gwiazdkach Michelin. Juror "MasterChefa" ma ich najwięcej w Polsce

Na czym polega menu degustacyjne?

Kolacja degustacyjna trwa zazwyczaj 2-3 godziny. Bez pośpiechu. Każde danie jest przygotowywane na bieżąco – czasami na oczach klienta. Niektóre restauracje wprowadzają takie menu degustacyjne, zanim część z tych dań znajdzie się na stałe w ofercie.

Zestaw kilku czy czasami kilkunastu mikroskopijnych dań ma swój sens. Tu nie chodzi o to, żeby poczuć się sytym jak po zjedzeniu ogromnego talerza pierogów czy pokaźnej pieczonej golonki z chrupiącą skórką. Każda pozycja z menu degustacyjnego ma na długo pozostać w pamięci klienta. Kelner przed podaniem każdego dania szczegółowo podaje jego skład, sposób przyrządzania, uprzedza, że trzeba np. coś ostrożnie przegryzać, żeby się nie ubrudzić.

Ważny jest nie tylko smak dań, ale i sposób ich podania

W wielu restauracjach degustacja niecodziennych i niebanalnych potraw połączona jest niejako z teatralnym przedstawieniem, gdzie kelner przy stoliku wygłasza monolog o historii danego dania. Jest to czasami opowieść upiększona o ciekawostki kulinarne i anegdoty.

Sam sposób serwowania tych dań sprawia, że jest to coś wyjątkowego. Jeśli coś nawiązuje np. do gór, może być podane na kawałku skały, danie leśne – na jadalnym mchu, a danie mające swoje korzenie w książce kucharskiej sprzed wieków dostaniemy na stylowych talerzach z epoki. Proste, chłopskie jedzenie możemy otrzymać nawet na sianie w glinianym minigarnuszku.

Kaszanka w panko jak z restauracji
Każda pozycja z menu degustacyjnego ma na długo pozostać w pamięci klienta © Pyszności

Menu degustacyjne to okazja do skosztowania dań, których nie ma w ofercie restauracji

Menu degustacyjne to niejako wizytówka danej restauracji i autorski popis szefa kuchni. Różnorodność menu degustacyjnego może zaskoczyć niejednego klienta. Przykład? Langustynka z kalarepą, tuńczyk z kawiorem, dorsz z fermentowanym szparagiem, rabarbar z akacją, krem z karczochów na bulionie z dzikiego ptactwa z cytrynowym makaronem, prażonym porem na chrupko, popcornem z kaszy gryczanej i konfitowaną figą czy woda z pieczonych ziemniaków do picia.

Jakość musi kosztować. Ceny kolacji degustacyjnych (bez alkoholu) zaczynają się od około trzystu złotych wzwyż. W najdroższych jest to nawet ponad tysiąc złotych od osoby. Można również zarezerwować stolik na menu degustacyjne win. Cena – od dwustu złotych wzwyż.

Wybrane dania degustacyjne (przykłady)

Dorsz przekładany krewetkami, na aksamitnym risotto z omułkami z nutą szafranu podlany wykwintnym sosem z białego wina, ostryg i creme fraiche serwowany z chrupiącym jarmużem z kawiorem z jesiotra polskiego

Homar z chipotle i kolendrą

Gołąb królewski ze smardzami i zielonym szparagiem lub wagyu z ziemniakiem, truflą i dereniem

Siberian caviar 6 z jesiotra syberyjskiego, 6-gwiazdkowy kawior z najstarszych samic jesiotra (to królewski przysmak, charakteryzujący się bogatą, pełną paletą smakową i dużą średnicą ziaren)

Fermentowane ogórki w formie oliwek z wędzonym smalcem i cebulowym pieczywem

Bałtycki bursztyn podany z kremem katalońskim i turronem pistacjowym z Goldwasserem

Wędzony jesiotr z piklowanymi wodorostami i kawiorem oscietra

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy