Najlepsza golonka. Mięso jest tak mięciutkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

To klasyka polskiej kuchni. Mało kto potrafi się jej oprzeć. Jest smaczna, obłędnie pachnie, ale dietetycy patrzą na nią krzywym okiem. Ale nie musimy im się od razu chwalić, że znamy przepis na idealną golonkę. Po co mają dociekać, skąd wiemy jak smakuje.

Jak zrobić idealną golonkę?Jak zrobić idealną golonkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ustalmy na początek jedną rzecz. Golonka nie jest daniem, które lekarze zalecają swoim pacjentom. Wręcz przeciwnie. Jest tłuste i wysokokaloryczne. Dla naszego serca i układu krążenia to niekoniecznie idealna potrawa. To minusy. A są plusy? Oczywiście. Smakuje wybornie i ma dużo kolagenu. A ten służy naszym stawom i kościom. W kwestii golonki można znaleźć kompromis – spożywanie jej jedynie od czasu do czasu. Nie za często. I na za dużo. A jak zrobić idealną golonkę? Zdradzimy Wam nasz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jak zrobić idealną golonkę?

Najpierw kilka wskazówek – golonkę kupujemy zawsze świeżą, bez widocznych plam i przebarwień. Najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Musi też mieć odpowiednią zawartość tłuszczu, który sprawi, że po upieczeniu będzie soczysta i smaczna. Ważna jest też wielkość – za mała może nam nieco wyschnąć, za duża może być nie do końca dobrze upieczona. Najlepiej sprawdzi się średnia. Przez ugotowaniem i włożeniem jej do marynaty, trzeba ją dokładnie umyć, usunąć błony czy nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie do pieczenia:

  1. Umytą golonkę najpierw gotujemy (ok. 2 godzin na wolnym ogniu) z dodatkiem warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula) oraz kilku ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu.
  2. Po ugotowaniu i przestudzeniu nacinamy na wierzchu skóry niewielką szachownicę, żeby się lepiej upiekła.
  3. Golonkę następnie marynujemy co najmniej kilka godzin. Niektórzy zostawiają ja w marynacie nawet na całą noc.
  4. Rodzaj marynaty wybieramy sami, biorąc pod uwagę użycie naszych ulubionych ziół czy przypraw.
  5. Jedna z typowych marynat do golonki to: dwie łyżki sosu sojowego lub oleju, 2 łyżki musztardy np. sarepskiej, 2 łyżki miodu, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, tymianek, ząbek posiekanego czosnku.
  6. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy tym golonkę, po czym pozostawiamy w chłodnym miejscu.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Piekę ok. godziny, aż skórka się zarumieni. Podaję koniecznie z musztardą i chrzanem.

Jak sprawić, aby golonka była jeszcze lepsza?

Soczysta, miękka w środku, z chrupiącą, złocistą skórką – idealna golonka to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni. Choć jej przygotowanie może wydawać się wymagające, wystarczy kilka sprawdzonych wskazówek, by osiągnąć doskonały efekt. Co jeszcze możesz zrobić, aby była jeszcze lepsza?

  • do gotującej się golonki możesz dodać łyżeczkę cukru, żeby mięso szybciej zmiękło,
  • w czasie pieczenia obracaj golonkę, tak by cała skórka równomiernie się przypiekła,
  • mięso po gotowaniu musi być miękkie, ale zwarte,
  • do marynaty, zamiast oleju możesz użyć np. ciemnego piwa (na dwie średnie golonki ok. 0,25 do 0,5 litra),
  • zamiast brytfanny, golonkę możesz piec w rękawie do pieczenia – musisz jednak pamiętać, żeby na ostatnie 20-30 minut pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka stała się bardziej chrupiąca,
  • na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temperaturę piekarnika do 200-210 st. C.,
  • W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby zbyt mocno się nie zrumieniła,

Smacznego!

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯