Najlepsza golonka. Mięso jest tak mięciutkie i delikatne, że samo odchodzi od kości

To klasyka polskiej kuchni. Mało kto potrafi się jej oprzeć. Jest smaczna, obłędnie pachnie, ale dietetycy patrzą na nią krzywym okiem. Ale nie musimy im się od razu chwalić, że znamy przepis na idealną golonkę. Po co mają dociekać, skąd wiemy jak smakuje.

Jak zrobić idealną golonkę?Jak zrobić idealną golonkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ustalmy na początek jedną rzecz. Golonka nie jest daniem, które lekarze zalecają swoim pacjentom. Wręcz przeciwnie. Jest tłuste i wysokokaloryczne. Dla naszego serca i układu krążenia to niekoniecznie idealna potrawa. To minusy. A są plusy? Oczywiście. Smakuje wybornie i ma dużo kolagenu. A ten służy naszym stawom i kościom. W kwestii golonki można znaleźć kompromis – spożywanie jej jedynie od czasu do czasu. Nie za często. I na za dużo. A jak zrobić idealną golonkę? Zdradzimy Wam nasz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jak zrobić idealną golonkę?

Najpierw kilka wskazówek – golonkę kupujemy zawsze świeżą, bez widocznych plam i przebarwień. Najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Musi też mieć odpowiednią zawartość tłuszczu, który sprawi, że po upieczeniu będzie soczysta i smaczna. Ważna jest też wielkość – za mała może nam nieco wyschnąć, za duża może być nie do końca dobrze upieczona. Najlepiej sprawdzi się średnia. Przez ugotowaniem i włożeniem jej do marynaty, trzeba ją dokładnie umyć, usunąć błony czy nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie do pieczenia:

  1. Umytą golonkę najpierw gotujemy (ok. 2 godzin na wolnym ogniu) z dodatkiem warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula) oraz kilku ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu.
  2. Po ugotowaniu i przestudzeniu nacinamy na wierzchu skóry niewielką szachownicę, żeby się lepiej upiekła.
  3. Golonkę następnie marynujemy co najmniej kilka godzin. Niektórzy zostawiają ja w marynacie nawet na całą noc.
  4. Rodzaj marynaty wybieramy sami, biorąc pod uwagę użycie naszych ulubionych ziół czy przypraw.
  5. Jedna z typowych marynat do golonki to: dwie łyżki sosu sojowego lub oleju, 2 łyżki musztardy np. sarepskiej, 2 łyżki miodu, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, tymianek, ząbek posiekanego czosnku.
  6. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy tym golonkę, po czym pozostawiamy w chłodnym miejscu.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Piekę ok. godziny, aż skórka się zarumieni. Podaję koniecznie z musztardą i chrzanem.

Jak sprawić, aby golonka była jeszcze lepsza?

Soczysta, miękka w środku, z chrupiącą, złocistą skórką – idealna golonka to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni. Choć jej przygotowanie może wydawać się wymagające, wystarczy kilka sprawdzonych wskazówek, by osiągnąć doskonały efekt. Co jeszcze możesz zrobić, aby była jeszcze lepsza?

  • do gotującej się golonki możesz dodać łyżeczkę cukru, żeby mięso szybciej zmiękło,
  • w czasie pieczenia obracaj golonkę, tak by cała skórka równomiernie się przypiekła,
  • mięso po gotowaniu musi być miękkie, ale zwarte,
  • do marynaty, zamiast oleju możesz użyć np. ciemnego piwa (na dwie średnie golonki ok. 0,25 do 0,5 litra),
  • zamiast brytfanny, golonkę możesz piec w rękawie do pieczenia – musisz jednak pamiętać, żeby na ostatnie 20-30 minut pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka stała się bardziej chrupiąca,
  • na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temperaturę piekarnika do 200-210 st. C.,
  • W trakcie pieczenia golonkę polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem i zwróć uwagę, aby zbyt mocno się nie zrumieniła,

Smacznego!

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą
Przed wojną gotowali z nich zupę. Dziś na targu można szukać ze świecą