Pozwoliła przetrwać klęski głodu, a dzisiaj zupełnie zapomniana. Zrobisz z niej pyszną zupę

Brukiew przed wiekami była w Polsce uprawiana na szeroką skalę i traktowano ją jako podstawowy pokarm. Można stwierdzić, że uratowała całe pokolenia przed głodem i śmiercią, jako gatunek niewymagający i łatwy do uzyskania dobrych plonów. Z upływem czasu straciła na popularności, a dziś ciężko ją dostać nawet w sklepach spożywczych. Warto jednak kupić nasiona i uprawiać ją w ogrodzie. Co przyrządza się z brukwi?

Brukiew to zapomniane w Polsce warzywoBrukiew to zapomniane w Polsce warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze wzmianki o brukwi pochodzą z 1620 roku. Gaspard Bauhin, szwajcarski botanik opisał ją w "Prodomus" jako dziką roślinę występującą w Szwecji. W owym czasie była spożywana w wielu krajach, jednakże z jej dobrodziejstw korzystało chłopstwo, więc nie cieszyła się taką atencją osób piśmiennych jak bardziej wykwintne warzywa goszczące na stołach szlachty czy arystokracji.

W Polsce brukiew jest uprawiana od XVII wieku, zaś pod koniec XVIII wieku lub na początku XIX wieku trafiła do Anglii. Jej popularność na Wyspach Brytyjskich wzrosła w latach 50. XIX wieku, w okresie klęski głodu spowodowanej przywleczeniem do Irlandii z USA zarazy ziemniaczanej na ziemniakach.

Później renesans brukwi w krajach europejskich, w tym w Polsce, nastąpił w czasie II wojny światowej. Pomagała w przetrwaniu mieszkańcom okupowanych miast i obozów koncentracyjnych. To sycące warzywo. Być może za bardzo kojarzyła się Polakom z wojną i jej znaczenie w kolejnych dekadach drastycznie spadło. Warzywo faktycznie zniknęło z polskich stołów, a jest wciąż popularne w Skandynawii, Rosji i Anglii. W ostatnim wymienionym kraju chętnie spożywa się brukwiowe purée, a oprócz tego brukiew dodaje się do zapiekanki pasterskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Jak wykorzystać brukiew w kuchni?

Brukiew to przedstawiciel rodziny kapustowatych, który w odróżnieniu od większości kuzynów często jest spożywany na surowo (podobnie jak kalarepa). W smaku kojarzy się właśnie z kalarepą, a także z rzodkiewką. Jest wartościowym składnikiem sałatek i surówek. Dobrze smakuje m.in. ze startym chrzanem i jabłkiem. Można ją kroić w kostkę lub zetrzeć na wióry.

Brukiew warto wykorzystać jako "bazę" do zup jarzynowych, zup-kremów oraz gulaszy. Zagęszcza oba dania (i poprawia ich smak). Można ją pokroić w kostkę, a następnie zblendować. Nadaje się do pieczenia. Z brukwi przyrządza się frytki, jak z batatów. Dobrze łączy się z mieszanką przypraw curry. Warto stosować ją jako zamiennik dla ziemniaków, po pokrojeniu lub w postaci puree. Pasuje do mięs, m.in. drobiu i wieprzowiny. Potencjalnych zastosowań brukwi jest jednak dużo więcej.

Jak uprawiać brukiew w ogrodzie?

Brukiew wysiewa się w kwietniu lub na początku maja. Najlepiej siać ją w rozsadniku, tj. w wyznaczonym miejscu w ogrodzie na rozmnażanie roślin. Sadzonki na miejsce stałe wysadza się w połowie czerwca. Siewki lubią stanowiska słoneczne, starsze rośliny wolą lekkie zacienienie. Brukiew jest odporna na zimno i ma małe wymagania glebowe. Radzi sobie na podłożach różnego typu. Należy regularnie ją podlewać, zwłaszcza w uprawie w podłożu lekkim, mało próchniczym. Warzywo źle znosi suszę, wtedy tworzy mniejsze zgrubienia korzeniowe, które w dodatku są łykowate i twarde.

W praktyce uprawa brukwi ogranicza się do podlewania, regularnego odchwaszczania jak również ochrony przed chorobami i szkodnikami (występują te same problemy, co na innych warzywach kapustnych). Dobrym przedplonem są rośliny motylkowe (nawozy zielone). Zbiór korzeni wykonuje się w połowie października do listopada (nie powinny być przemrożone). Przechowuje się je w niskiej temperaturze (1-4°C), najczęściej w piwnicy.

Brukiew to warzywo, któremu warto dać szansę ze względu na przyjemny smak, wartość odżywczą, szerokie zastosowanie kulinarne i łatwość uprawy. Zwiększa możliwości w kuchni i zapobiega rutynie.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia