Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Pieczarki mają delikatny smak i zwartą strukturę, przez co świetnie nadają się do zapiekania. Dostarczają błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas i selen, czyli składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W połączeniu z serem nabierają kremową konsystencję i wyrazistość. To połączenie jest proste, a przy tym wyjątkowo satysfakcjonujące.
Wybierając ser o mocniejszym smaku, nadasz potrawie intenstywność, a jeśli użyjesz delikatniejszego, to zachowasz lekkość. Możesz dodać zioła, czosnek lub odrobinę wędzonej papryki, by uzyskać jeszcze bogatszy aromat.
Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć
Przepis na pieczarki faszerowane serem
Pieczarki faszerowane to uniwersalne danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji, od domowego obiadu po elegancką kolację.
Składniki:
- 3-6 średnich pieczarek (150 g),
- 1 kawałek lub 2 plastry sera żółtego (50 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pieczarki umyj i delikatnie pozbaw nóżki.
Krok 2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój i przełóż do pieczarek.
Krok 3. Faszerowane pieczarki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do miękkości, czyli przez około 8-12 minut (w zależności od wielkości pieczarek).
Krok 4. Przełóż na talerz.