Makaron zawsze ci się skleja? Sprawdź, czy nie robisz tego głupiego błędu

Makaron wydaje się banalny w przygotowaniu, a jednak potrafi zepsuć nawet najlepsze danie. Zamiast sprężystych nitek często wychodzi zbita masa, która nie ma nic wspólnego z włoską doskonałością. Wiele osób sądzi, że winny jest sam produkt, tymczasem problem zwykle tkwi w sposobie gotowania. Jeden prosty drobny błąd potrafi spowodować, że makaron traci swoją idealną strukturę i smak.
Błąd podczas gotowania makaronuBłąd podczas gotowania makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FC Federico ChiccoDodi

Najczęstszym powodem sklejania makaronu jest zbyt mała ilość wody podczas gotowania. Gdy wrzuca się go do zbyt ciasnego garnka, kluseczki nie mają miejsca, by swobodnie się poruszać, a skrobia niestety szybko gęstnieje i działa jak klej. Wtedy makaron zaczyna się zlepiać już po kilku minutach. Aby tego uniknąć, warto używać dużego garnka i około litra wody na każde 100 gramów makaronu. Dzięki temu gotuje się równomiernie i zachowuje idealną sprężystość.

Znaczenie mieszania makaronu podczas gotowania

Mieszanie makaronu tuż po wrzuceniu do wrzątku to fundamentalny moment, który decyduje o jego konsystencji. W pierwszych minutach na powierzchni makaronu uwalnia się skrobia, która w połączeniu z gorącą wodą działa jak naturalny klej. Jeśli makaron (zwłaszcza typu nitki) nie zostanie od razu zamieszany, zaczyna się sklejać w grudki. Wystarczy jednak kilka ruchów łyżką, by tego uniknąć. Regularne mieszanie w pierwszych dwóch minutach gotowania to najprostszy sposób na sypki, sprężysty i idealnie ugotowany makaron.

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Rola tłuszczu i soli

Dodawanie oliwy do wody to częsty błąd, który tak naprawdę nie zapobiega sklejaniu. Tłuszcz unosi się na powierzchni i nie ma wpływu na strukturę makaronu, za to utrudnia późniejsze połączenie go z sosem. Znacznie ważniejsza jest sól, którą należy dodać dopiero po zagotowaniu wody. Nie tylko podkreśla smak, ale też lekko usztywnia makaron, dzięki czemu zachowuje sprężystość. To właśnie odpowiednio osolona woda, a nie oliwa, decyduje o jakości gotowego dania.

Jak odcedzać i płukać makaron?

Sposób odcedzania makaronu ma duże znaczenie dla jego smaku i konsystencji. Po ugotowaniu najlepiej przelać go na sitko i dać szansę, by woda swobodnie spłynęła. Nie należy płukać makaronu zimną wodą, ponieważ usuwa to cienką warstwę skrobi, która pomaga sosowi lepiej się z nim połączyć.

Wyjątkiem są sałatki makaronowe lub dania podawane na zimno. Wtedy przepłukanie makaronu ma sens, ponieważ zatrzymuje proces gotowania i zapobiega rozklejaniu. W pozostałych przypadkach powinien on trafić na talerz od razu po odcedzeniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne