PrzepisSą jeszcze lepsze niż zwykłe naleśniki. Leciutkie cytrynowe placuszki sprzed 130 lat

Są jeszcze lepsze niż zwykłe naleśniki. Leciutkie cytrynowe placuszki sprzed 130 lat

W starych książkach kucharskich można znaleźć przepisy, które z powodzeniem mogłyby być wykorzystywane we współczesnych kawiarniach i restauracjach. Do takich należy przepis na naleśniki cytrynowe z "Praktycznego Kucharza Warszawskiego". Chociaż książka pochodzi z 1893 roku, przepis zachwyca pomysłowością, prostym składem i obietnicą pysznych efektów. Jak zrobić puszyste placuszki?

Aromat tych naleśników wypełnia całe mieszkanie
Aromat tych naleśników wypełnia całe mieszkanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Największa różnica w przygotowaniu placuszków z końca XIX wieku w porównaniu z klasycznymi współczesnymi naleśnikami polega na tym, że nie są one smażone tylko na patelni. Chociaż możesz po prostu obrócić je na drugą stronę, o wiele lepszy efekt uzyskasz, gdy przełożyć je na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Do ciasta możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub skropić naleśniki po upieczeniu świeżo wyciśniętym sokiem. Ich aromat wypełni całe mieszkanie, budując fundamenty dobrego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Deser z placuszkami jak z ekskluzywnej restauracji

Lekkie i puszyste naleśniki z piekarnika możesz wykorzystać jako dodatek do kremu w stylu lemon curd. Krem w oryginalnej wersji powstaje z jajek ucieranych z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę nad garnkiem z parującą wodą, czyli w tzw. kąpieli wodnej. Następnie gęstą masę należy wymieszać z masłem. Do lemon curd warto dodać otartą skórkę z cytryny.

Deser możesz podać w pucharku – porwij naleśniki na mniejsze kawałki, ułóż na dnie pucharka i przykryj kremem. Opcjonalnie dodaj świeże owoce, na przykład borówki, maliny lub porzeczki. W innej wersji możesz przełożyć kremem naleśniki, układając pyszne warstwy na talerzyku deserowym.

Naleśniki cytrynowe – pomysł na wytrawną przekąskę

Zapiekane naleśniki z przedwojennej książki kucharskiej wykorzystaj do przygotowania pysznej imprezowej przekąski. Posmaruj je kremowym serkiem, a na wierzch połóż plasterki wędzonego łososia. Dodaj kawałek zielonego ogórka i małą cząstkę cytryny. Zobaczysz, że każdy będzie pod wrażeniem takie połączenia.

Naleśniki cytrynowe świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami
Naleśniki cytrynowe świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami© Adobe Stock

Przepis na naleśniki cytrynowe na podstawie receptury z 1983 roku

Listę składników i sposób przygotowania placuszków znalazłam na serwisie kuchennykredens.pl.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżki mąki pszennej,
  • odrobina mleka lub słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • cytryna,
  • cukier puder do posypania naleśników.

Wykonanie:

  1. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
  2. Żółtka wymieszaj z mąką i odrobiną mleka (lub śmietanki). Masa powinna być gęsta, ale nie może mieć grudek.
  3. Białka ubij na pianę, po czym ostrożnie wymieszaj ją z przygotowaną masą z żółtek i mąki.
  4. Na patelni do naleśników rozgrzej masło.
  5. Łyżką nakładaj małe placuszki. Smaż do momentu, aż zarumienią się od spodu, a ciasto z wierzchu będzie ścięte.
  6. Tak przygotowane placuszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – niedopieczoną stroną do góry. Zapiekaj 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu skrop naleśniki sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem.

Jeśli masz patelnię z odczepianą rączką lub bez plastikowych elementów, możesz wstawić ją z naleśnikami do piekarnika. W ostateczności obróć placki na drugą stronę. Jednak trzeba przyznać, że zapiekane smakują o wiele lepiej.

Wybrane dla Ciebie