WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Są pyszne i delikatnie kremowe. W Polsce wciąż mało kto je zna, a owocują całe lato

Pozornie mogą wyglądać na niedojrzałe, ale to mylne przekonanie. Są słodkie jak miód i warte uwagi, chociaż wiele osób nie zwraca na nie uwagi. Zdecydowanie warto to zmienić, bo w tych białych maleństwach znajdziesz nie tylko smak, ale liczne korzyści dla zdrowia.

Białe poziomki - PysznościBiałe poziomki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | apagafonova@gmail.com
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Białe poziomki to mniej znane kuzynki truskawek, które swoją barwę zawdzięczają braku antocyjanów – naturalnych barwników roślinnych. Nie oznacza to jednak, że są wybrakowane, bo oferują tyle samo, co nasycone czerwienią odmiany. Warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów lub rozważyć posadzenie kilku krzaczków w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak uprawiać białe poziomki?

Uprawa białych poziomek nie różni się znacząco od uprawy odmian czerwonych. Preferują słoneczne stanowisko i dobrze przepuszczalną glebę. Na dodatek są mrozoodporne, więc owocują bardzo długo. Niektórzy chwalą się, że białe poziomki zbierają z krzaczków niemal przez cały rok. Lubią one stanowiska słoneczne lub półcieniste oraz żyzną, dobrze przepuszczalną glebę. Co jakiś czas trzeba obejrzeć krzaczki i usunąć wyschnięte pędy i liście.

Białe poziomki - Pyszności
Białe poziomki - Pyszności © Adobe Stock | Lev Alpatov

Białe poziomki to nie osobny gatunek, a pododmiana poziomki "Baron Solemacher". Przed laty były cenione nie tylko za swój smak, ale także za właściwości lecznicze, bo uważano je za remedium na różne dolegliwości. I zdecydowanie jest w tym sporo prawdy.

Jedz białe poziomki na zdrowie

Białe poziomki są źródłem witaminy C, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Składniki odżywcze zawarte w białych poziomkach wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi walczyć z infekcjami. Zawierają również dużo antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Chroni to komórki przed uszkodzeniami i może zmniejszać ryzyko chorób serca czy nawet nowotworów.

Dojrzałe owoce mają kremowo-białą barwę, a miąższ jest kremowo-żółty. Zachowują jędrność dłużej niż czerwone poziomki i nie gniotą się tak łatwo, dzięki czemu zbieranie ich to czysta przyjemność. Mają delikatny smak i wyglądają bardzo efektownie, dzięki czemu wspaniale prezentować się będą w deserach, dekorując ciasta, babeczki, muffinki i tarty. Można je jeść na świeżo, dodawać do sałatek i koktajli, a także przetwarzać na dżemy, konfitury i soki. Opcji jest naprawdę sporo i warto skusić się na te owoce.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze