WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Są pyszne i delikatnie kremowe. W Polsce wciąż mało kto je zna, a owocują całe lato

Pozornie mogą wyglądać na niedojrzałe, ale to mylne przekonanie. Są słodkie jak miód i warte uwagi, chociaż wiele osób nie zwraca na nie uwagi. Zdecydowanie warto to zmienić, bo w tych białych maleństwach znajdziesz nie tylko smak, ale liczne korzyści dla zdrowia.

Białe poziomki - PysznościBiałe poziomki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | apagafonova@gmail.com
Ewa Malinowska

Białe poziomki to mniej znane kuzynki truskawek, które swoją barwę zawdzięczają braku antocyjanów – naturalnych barwników roślinnych. Nie oznacza to jednak, że są wybrakowane, bo oferują tyle samo, co nasycone czerwienią odmiany. Warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupów lub rozważyć posadzenie kilku krzaczków w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Jak uprawiać białe poziomki?

Uprawa białych poziomek nie różni się znacząco od uprawy odmian czerwonych. Preferują słoneczne stanowisko i dobrze przepuszczalną glebę. Na dodatek są mrozoodporne, więc owocują bardzo długo. Niektórzy chwalą się, że białe poziomki zbierają z krzaczków niemal przez cały rok. Lubią one stanowiska słoneczne lub półcieniste oraz żyzną, dobrze przepuszczalną glebę. Co jakiś czas trzeba obejrzeć krzaczki i usunąć wyschnięte pędy i liście.

Białe poziomki - Pyszności
Białe poziomki - Pyszności © Adobe Stock | Lev Alpatov

Białe poziomki to nie osobny gatunek, a pododmiana poziomki "Baron Solemacher". Przed laty były cenione nie tylko za swój smak, ale także za właściwości lecznicze, bo uważano je za remedium na różne dolegliwości. I zdecydowanie jest w tym sporo prawdy.

Jedz białe poziomki na zdrowie

Białe poziomki są źródłem witaminy C, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Składniki odżywcze zawarte w białych poziomkach wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi walczyć z infekcjami. Zawierają również dużo antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Chroni to komórki przed uszkodzeniami i może zmniejszać ryzyko chorób serca czy nawet nowotworów.

Dojrzałe owoce mają kremowo-białą barwę, a miąższ jest kremowo-żółty. Zachowują jędrność dłużej niż czerwone poziomki i nie gniotą się tak łatwo, dzięki czemu zbieranie ich to czysta przyjemność. Mają delikatny smak i wyglądają bardzo efektownie, dzięki czemu wspaniale prezentować się będą w deserach, dekorując ciasta, babeczki, muffinki i tarty. Można je jeść na świeżo, dodawać do sałatek i koktajli, a także przetwarzać na dżemy, konfitury i soki. Opcji jest naprawdę sporo i warto skusić się na te owoce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo