Są symbolem Wielkanocy. Mało kto wie, że można je jeść

Wielkanocne bazie często traktujemy jedynie jako ozdobę, ale kryją także głębokie znaczenie kulturowe i religijne. Wielu zaskoczy także to, że można je jeść. Mają sporo walorów zdrowotnych.

Bazie to nie tylko dekoracjaBazie to nie tylko dekoracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eugenio Filice
Dorota Gepert

W Polsce bazie są symbolem wiosny i odrodzenia, a ich obecność w tradycji wielkanocnej sięga wieków. Bazie wierzbowe, znane również jako kotki, są często używane do tworzenia palm wielkanocnych, które mają chronić przed złem i przynosić szczęście. Często dekorują również wiosenny stół w pięknych bukietach. W wielu regionach bazie były połykane, by wzmocnić organizm, a przede wszystkim chronić od bólu gardła. Okazuje się, że wierzenia ludowe mają solidne podstawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

W medycynie ludowej bazie wierzbowe znajdowały szerokie zastosowanie w terapii przeziębień i grypy. Dzięki właściwościom przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym łagodziły objawy infekcji i pozwalały poczuć się lepiej. Działały również napotnie, przeciwbólowo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo, przyspieszając powrót do zdrowia. Zawartość kwasu salicylowego sprawiała, że wierzbę określano mianem "ziołowej aspiryny".

Mleko baziowe

Jednym ze sposobów na wprowadzenie bazi do kuchni, jest stworzenie z nich mlecznego napoju. W połączeniu z miodem i cynamonem smakuje to naprawdę dobrze. To naturalne wzmocnienie w walce z wiosennym przeziębieniem.

Należy jednak pamiętać, by "kotki" pozyskać z drzew, które rosną z dala od zanieczyszczeń. Do stworzenia tego napoju sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone kulki. Pamiętaj, by nie spożywać żadnych dziko rosnących roślin bez dokładnej identyfikacji i upewnienia się, że są one bezpieczne do jedzenia.

Składniki:

  • szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżka bazi,
  • miód do smaku (opcjonalnie),
  • cynamon do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lub napój zagotuj.
  2. Następnie dodaj do niego bazie, przykryj.
  3. Po około 10 minutach, odcedź mleko i przelej je do kubka.
  4. Mleko baziowe najlepiej pić je na ciepło, można je doprawić miodem czy cynamonem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯