Są symbolem Wielkanocy. Mało kto wie, że można je jeść

Wielkanocne bazie często traktujemy jedynie jako ozdobę, ale kryją także głębokie znaczenie kulturowe i religijne. Wielu zaskoczy także to, że można je jeść. Mają sporo walorów zdrowotnych.

Bazie to nie tylko dekoracjaBazie to nie tylko dekoracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Eugenio Filice
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

W Polsce bazie są symbolem wiosny i odrodzenia, a ich obecność w tradycji wielkanocnej sięga wieków. Bazie wierzbowe, znane również jako kotki, są często używane do tworzenia palm wielkanocnych, które mają chronić przed złem i przynosić szczęście. Często dekorują również wiosenny stół w pięknych bukietach. W wielu regionach bazie były połykane, by wzmocnić organizm, a przede wszystkim chronić od bólu gardła. Okazuje się, że wierzenia ludowe mają solidne podstawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

W medycynie ludowej bazie wierzbowe znajdowały szerokie zastosowanie w terapii przeziębień i grypy. Dzięki właściwościom przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym łagodziły objawy infekcji i pozwalały poczuć się lepiej. Działały również napotnie, przeciwbólowo, wykrztuśnie i przeciwkaszlowo, przyspieszając powrót do zdrowia. Zawartość kwasu salicylowego sprawiała, że wierzbę określano mianem "ziołowej aspiryny".

Mleko baziowe

Jednym ze sposobów na wprowadzenie bazi do kuchni, jest stworzenie z nich mlecznego napoju. W połączeniu z miodem i cynamonem smakuje to naprawdę dobrze. To naturalne wzmocnienie w walce z wiosennym przeziębieniem.

Należy jednak pamiętać, by "kotki" pozyskać z drzew, które rosną z dala od zanieczyszczeń. Do stworzenia tego napoju sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone kulki. Pamiętaj, by nie spożywać żadnych dziko rosnących roślin bez dokładnej identyfikacji i upewnienia się, że są one bezpieczne do jedzenia.

Składniki:

  • szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżka bazi,
  • miód do smaku (opcjonalnie),
  • cynamon do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lub napój zagotuj.
  2. Następnie dodaj do niego bazie, przykryj.
  3. Po około 10 minutach, odcedź mleko i przelej je do kubka.
  4. Mleko baziowe najlepiej pić je na ciepło, można je doprawić miodem czy cynamonem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem