Sałatka wygnańca to mój patent na szybki obiad. Nikt nie wychodzi głodny
Jeśli myślisz, że sałatką nie da się najeść, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Sałatka wygnańca to sycące i szybkie danie, które sprawdzi się również na obiad.
01.03.2024 12:46
Sałatka wygnańca to nie tylko pyszna, ale i bogata w historię potrawa. Według legendy, tym prostym daniem raczył się sam Napoleon Bonaparte podczas swego zesłania na Wyspie Świętej Heleny. Ile w tym prawdy - nie wiadomo. Wiem jednak, że ta sałatka jest po prostu przepyszna.
Sałatka wygnańca
Sekretem sałatki wygnańca jest jej prostota. Do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Gotowa jest w kilka minut, ale potrzebuje 2-3 godzin chłodzenia, aby smaki dobrze się przegryzły.
Sałatka wygnańca to idealna propozycja na sycącą przystawkę lub samodzielny posiłek. Biała fasola dostarcza cennych protein, a musztarda i estragon nadają potrawie charakterystycznego, pikantnego smaku.
Składniki:
- 300 g białej fasoli z puszki,
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 mała szalotka lub pół zwykłej cebuli,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
- natka pietruszki, szczypiorek i estragon (drobno posiekane, do smaku),
- pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Cebulę umyj, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- W miseczce połącz cebulę z musztardą, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem i oliwą z oliwy.
- Składniki utrzyj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Sos odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Fasolę odcedź i delikatnie podgrzej. Dopraw ją suszonym cząbrem.
- Ciepłą fasolę polej sosem musztardowym, posyp świeżymi ziołami i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę wygnańca przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie sałatka jest już gotowa. Do sałatki można dodać też warzywa, np. paprykę, ogórka kiszonego lub pomidora. Smacznego!