PrzepisSałatkiSałatka wygnańca to mój patent na szybki obiad. Nikt nie wychodzi głodny

Sałatka wygnańca to mój patent na szybki obiad. Nikt nie wychodzi głodny

Sałatka wygnańca - Pyszności
Sałatka wygnańca - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.03.2024 12:46

Jeśli myślisz, że sałatką nie da się najeść, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Sałatka wygnańca to sycące i szybkie danie, które sprawdzi się również na obiad.

Sałatka wygnańca to nie tylko pyszna, ale i bogata w historię potrawa. Według legendy, tym prostym daniem raczył się sam Napoleon Bonaparte podczas swego zesłania na Wyspie Świętej Heleny. Ile w tym prawdy - nie wiadomo. Wiem jednak, że ta sałatka jest po prostu przepyszna.

Sałatka wygnańca

Sekretem sałatki wygnańca jest jej prostota. Do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Gotowa jest w kilka minut, ale potrzebuje 2-3 godzin chłodzenia, aby smaki dobrze się przegryzły.

Sałatka wygnańca - Pyszności
Sałatka wygnańca - Pyszności© Canva | Elena_Danileiko

Sałatka wygnańca to idealna propozycja na sycącą przystawkę lub samodzielny posiłek. Biała fasola dostarcza cennych protein, a musztarda i estragon nadają potrawie charakterystycznego, pikantnego smaku.

Składniki:

  • 300 g białej fasoli z puszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 mała szalotka lub pół zwykłej cebuli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
  • natka pietruszki, szczypiorek i estragon (drobno posiekane, do smaku),
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę umyj, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W miseczce połącz cebulę z musztardą, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem i oliwą z oliwy.
  3. Składniki utrzyj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Sos odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  4. Fasolę odcedź i delikatnie podgrzej. Dopraw ją suszonym cząbrem.
  5. Ciepłą fasolę polej sosem musztardowym, posyp świeżymi ziołami i dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę wygnańca przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie sałatka jest już gotowa. Do sałatki można dodać też warzywa, np. paprykę, ogórka kiszonego lub pomidora. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także