PrzepisSałatkiSałatka wygnańca to mój patent na szybki obiad. Nikt nie wychodzi głodny

Sałatka wygnańca to mój patent na szybki obiad. Nikt nie wychodzi głodny

Jeśli myślisz, że sałatką nie da się najeść, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Sałatka wygnańca to sycące i szybkie danie, które sprawdzi się również na obiad.

Sałatka wygnańca - Pyszności
Sałatka wygnańca - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.03.2024 12:46

Sałatka wygnańca to nie tylko pyszna, ale i bogata w historię potrawa. Według legendy, tym prostym daniem raczył się sam Napoleon Bonaparte podczas swego zesłania na Wyspie Świętej Heleny. Ile w tym prawdy - nie wiadomo. Wiem jednak, że ta sałatka jest po prostu przepyszna.

Sałatka wygnańca

Sekretem sałatki wygnańca jest jej prostota. Do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Gotowa jest w kilka minut, ale potrzebuje 2-3 godzin chłodzenia, aby smaki dobrze się przegryzły.

Sałatka wygnańca - Pyszności
Sałatka wygnańca - Pyszności© Canva | Elena_Danileiko

Sałatka wygnańca to idealna propozycja na sycącą przystawkę lub samodzielny posiłek. Biała fasola dostarcza cennych protein, a musztarda i estragon nadają potrawie charakterystycznego, pikantnego smaku.

Składniki:

  • 300 g białej fasoli z puszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 mała szalotka lub pół zwykłej cebuli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
  • natka pietruszki, szczypiorek i estragon (drobno posiekane, do smaku),
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę umyj, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W miseczce połącz cebulę z musztardą, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem i oliwą z oliwy.
  3. Składniki utrzyj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Sos odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  4. Fasolę odcedź i delikatnie podgrzej. Dopraw ją suszonym cząbrem.
  5. Ciepłą fasolę polej sosem musztardowym, posyp świeżymi ziołami i dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę wygnańca przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie sałatka jest już gotowa. Do sałatki można dodać też warzywa, np. paprykę, ogórka kiszonego lub pomidora. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepissałatkafasola
Wybrane dla Ciebie