Sąsiadka źle rozmroziła mięso. Wylądowała w szpitalu z zatruciem

Kupujesz mięso na promocji, a następnie mrozisz je w zamrażarce? To popularne rozwiązanie, które pozwala na zaoszczędzenie pokaźnej sumy pieniędzy. Okazuje się, że cała sztuka tkwi w rozmrażaniu mięsa, bowiem niektóre triki przyśpieszające rozmrażanie mogą doprowadzić do... poważnego zatrucia.

Jak bezpiecznie rozmrozić mięso?Jak bezpiecznie rozmrozić mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LIGHTFIELD STUDIOS

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Można porównać to do hibernacji. Po rozmrożeniu żywność nadaje się już do jedzenia, jednak część z nich wymaga też obróbki termicznej, m.in. mięso.

Rozmrażanie mięsa trwa od kilu do nawet kilkunastu godzin. Wszystko zależy od stopnia zamrożenia żywności. Wielu z nas nie chce tyle czekać i korzysta z patentów, które mają przyśpieszyć cały proces. Część z nich jest naprawdę niebezpieczna i może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jakie triki chodzi? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Mrożenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smakiem truskawek, malin czy bobu w okresie jesienno-zimowym czy też wykorzystać reszki niezużytego mięsa do przygotowania domowej potrawki.

Mrożenie mięsa ma wiele zalet i pozwala zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy. Wielu z nas poluje na nie na promocjach, a po zakupie wkłada je do zamrażalnika. Wyciągamy je dopiero wtedy, kiedy zachodzi taka potrzeba. Nie zastanawiamy się jednak, jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce. Mrożone mięso ma swój termin ważności. Wołowinę i cielęcinę należy spożyć do 8 miesięcy po zamrożeniu, zaś wieprzowinę w przeciągu pół roku.

Jak bezpieczenie rozmrozić mięso?

Mięso mielone należy spożyć nie później niż dwa miesiące po włożeniu do zamrażarki, zaś ryby słodkowodne do czterech miesięcy po zakupie. Istotny jest sam proces rozmrażania mięsa. W internecie aż roi się od porad dotyczących tego, jak przyśpieszyć rozmrażanie. Niestety, część z nich może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Jednym z popularnych metod jest rozmrażanie mięsa na rozgrzanym kaloryferze. To najgorszy możliwy sposób na przyśpieszenie rozmrażania. Ciepło kaloryfera zaczyna podgrzewać mięso do tego stopnia, że zaczyna się ono gotować, a wraz z nim "uśpione" bakterie, które mogą wywołać poważne dolegliwości zdrowotne. Takie mięso staje się siedliskiem niebezpiecznych bakterii, które mogą przyczynić się do poważnego zatrucia.

Jak więc bezpiecznie rozmrozić mięso? Zdaniem ekspertów proces rozmrażania powinien odbywać się w lodówce. Kawałek mięsa wystarczy włożyć do lodówki na noc przed planowanym przygotowaniem posiłku. Mięso zachowa swój kształt, a chłód zapobiegnie rozwojowi niebezpiecznych bakterii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie