Seniorzy powinni sięgać po ten owoc. Poprawia pamięć i koncentrację

Jednym z większych wyzwań XXI wieku jest starzejące się społeczeństwo. Dzięki medycynie i większej świadomości na temat diety dla seniorów komfort życia osób po 70. stale się poprawia. Jednak nadal dużym problemem jest spadająca odporność, zdolności regeneracyjne organizmu i kłopoty pamięcią. Kluczowa jest zmiana codziennych nawyków żywieniowych. Pomóc może owoc głożyny – znany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków.

Owoc wspierający pamięć to cenny dodatek do śniadania na ciepłoOwoc wspierający pamięć to cenny dodatek do śniadania na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | N/A
Anna Galuhn

W Polsce mało popularna głożyna coraz częściej jest poszukiwana przez osoby starsze lub dbające o swoich bliskich seniorów. Co prawda, świeże owoce nie są łatwo dostępne, ale suszone można dostać w wielu większych marketach i sklepach internetowych. Sproszkowana wersja pojawia się jako składnik suplementów diety i kosmetyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Owoc od lat znany w tradycji chińskiej

Głożyna pospolita, znana także jako jujuba lub daktyl chiński, była używana w Chinach już w III w. p.n.e. jako owoc rytualny. Przygotowywano z niej wino, dżemy, kiszonki i marynaty. Do tej pory pasta z głożyny wykorzystywana jest jako nadzienie do zongzi, chińskich gołąbków zawijanych w liście bambusa. To potrawa, która jest tradycyjnie przyrządzana na Święto Smoczych Łodzi, przypadające na 5. dzień 5. miesiąca według kalendarza chińskiego – w tym roku jest to ostatni dzień maja.

W Chinach czerwone owoce, w świeżej wersji przypominające jabłka, używane są także do przygotowania tradycyjnego kleiku ryżowego na zakończenie roku księżycowego. Przypisywane są im właściwości mające chronić i wzmacniać osoby słabsze.

Owsianka z głożyną na pamięć i koncentrację

Suszone owoce jujuba są świetnym dodatkiem do śniadań, na przykład do rozgrzewającej owsianki lub jaglanki. Pokrojone na kawałki owoce, wymieszane z ciepłymi składnikami są łatwiejsze do zjedzenia przez osoby starsze. Chociaż cenne właściwości głożyny mogą się przydać każdemu, jest polecana przede wszystkim dla seniorów. Jak podaje serwis polsatnews.pl: 

"(...) w jednym z eksperymentów opublikowanych w czasopiśmie Experimental and Therapeutic Medicine naukowcy wykazali, że ekstrakt z głożyny poprawia zdolności poznawcze u zwierząt laboratoryjnych". 

Podobnego efektu możemy spodziewać się u ludzi. Według naukowców głożyna wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami. Co więcej, może przyczyniać się także do powstawania nowych komórek i tworzenia nowych połączeń między neuronami. Poprawa pamięci u osób starszych wynika też pośrednio z właściwości uspokajających owoców. Redukcja stresu wpływa na lepszy sen, podczas którego dochodzi do konsolidacji wspomnień.

Inne właściwości chińskich daktyli

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C owoce głożyny wspierają i wzmacniają odporność organizmu. Jujuba dba także o dostawę witaminy A, K i witamin z grupy B. Jest bogata w potas, magnez, żelazo i antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami. To dobre źródło błonnika i naturalnych cukrów, które dostarczają energii nie powodując nagłego skoku glukozy we krwi.

Napar z jujuby na dobry sen

Dzień warto rozpocząć od owsianki z głożyną, a wieczorem dobrze jest wypić napar, który łagodzi problemy żołądkowe i pomaga zasnąć. Do przygotowania naparu sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone owoce. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10-20 minut. W przypadku suszonej jujuby czas zaparzania jest nieco dłuższy. Do naparu można dodać miód lub syrop klonowy.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości