PrzepisDietaSeniorzy powinni sięgać po ten owoc. Poprawia pamięć i koncentrację

Seniorzy powinni sięgać po ten owoc. Poprawia pamięć i koncentrację

Jednym z większych wyzwań XXI wieku jest starzejące się społeczeństwo. Dzięki medycynie i większej świadomości na temat diety dla seniorów komfort życia osób po 70. stale się poprawia. Jednak nadal dużym problemem jest spadająca odporność, zdolności regeneracyjne organizmu i kłopoty pamięcią. Kluczowa jest zmiana codziennych nawyków żywieniowych. Pomóc może owoc głożyny – znany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków.

Owoc wspierający pamięć to cenny dodatek do śniadania na ciepło
Owoc wspierający pamięć to cenny dodatek do śniadania na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | N/A

W Polsce mało popularna głożyna coraz częściej jest poszukiwana przez osoby starsze lub dbające o swoich bliskich seniorów. Co prawda, świeże owoce nie są łatwo dostępne, ale suszone można dostać w wielu większych marketach i sklepach internetowych. Sproszkowana wersja pojawia się jako składnik suplementów diety i kosmetyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Owoc od lat znany w tradycji chińskiej

Głożyna pospolita, znana także jako jujuba lub daktyl chiński, była używana w Chinach już w III w. p.n.e. jako owoc rytualny. Przygotowywano z niej wino, dżemy, kiszonki i marynaty. Do tej pory pasta z głożyny wykorzystywana jest jako nadzienie do zongzi, chińskich gołąbków zawijanych w liście bambusa. To potrawa, która jest tradycyjnie przyrządzana na Święto Smoczych Łodzi, przypadające na 5. dzień 5. miesiąca według kalendarza chińskiego – w tym roku jest to ostatni dzień maja.

W Chinach czerwone owoce, w świeżej wersji przypominające jabłka, używane są także do przygotowania tradycyjnego kleiku ryżowego na zakończenie roku księżycowego. Przypisywane są im właściwości mające chronić i wzmacniać osoby słabsze.

Owsianka z głożyną na pamięć i koncentrację

Suszone owoce jujuba są świetnym dodatkiem do śniadań, na przykład do rozgrzewającej owsianki lub jaglanki. Pokrojone na kawałki owoce, wymieszane z ciepłymi składnikami są łatwiejsze do zjedzenia przez osoby starsze. Chociaż cenne właściwości głożyny mogą się przydać każdemu, jest polecana przede wszystkim dla seniorów. Jak podaje serwis polsatnews.pl: 

"(...) w jednym z eksperymentów opublikowanych w czasopiśmie Experimental and Therapeutic Medicine naukowcy wykazali, że ekstrakt z głożyny poprawia zdolności poznawcze u zwierząt laboratoryjnych". 

Podobnego efektu możemy spodziewać się u ludzi. Według naukowców głożyna wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami. Co więcej, może przyczyniać się także do powstawania nowych komórek i tworzenia nowych połączeń między neuronami. Poprawa pamięci u osób starszych wynika też pośrednio z właściwości uspokajających owoców. Redukcja stresu wpływa na lepszy sen, podczas którego dochodzi do konsolidacji wspomnień.

Inne właściwości chińskich daktyli

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C owoce głożyny wspierają i wzmacniają odporność organizmu. Jujuba dba także o dostawę witaminy A, K i witamin z grupy B. Jest bogata w potas, magnez, żelazo i antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami. To dobre źródło błonnika i naturalnych cukrów, które dostarczają energii nie powodując nagłego skoku glukozy we krwi.

Napar z jujuby na dobry sen

Dzień warto rozpocząć od owsianki z głożyną, a wieczorem dobrze jest wypić napar, który łagodzi problemy żołądkowe i pomaga zasnąć. Do przygotowania naparu sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone owoce. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10-20 minut. W przypadku suszonej jujuby czas zaparzania jest nieco dłuższy. Do naparu można dodać miód lub syrop klonowy.

najzdrowsze owocemedycyna naturalnadieta seniora

Wybrane dla Ciebie