Serbowie jedzą na specjalne okazje. Wielu na sam widok odwróci wzrok

To, co dla jednych może wydawać się kontrowersyjną przekąską, dla innych jest rarytasem. Tak jest w przypadku pihtije, czyli serbskiej galarety z wieprzowiny.

To serbski przysmakTo serbski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pihtije to tradycyjne danie serbskiej kuchni, które często serwowane jest podczas rodzinnych uroczystości oraz w czasie świąt. Przypomina doskonale znane w Polsce zimne nóżki, ale często wśród składników pojawia się także głowizna. Na dodatek całość oprósza się słodką papryką. Serbska galareta zaskoczy intensywny i bogatym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Serbska galareta wieprzowa

Na Bałkanach najczęściej serwuje się ją z okazji świąt Slava, czyli święta patrona rodziny. Dziedziczy się go po linii męskiej od ponad tysiąca lat. To ważna uroczystość, związana zarówno z modlitwą, jak i wspólnym ucztowaniem. Na stole pojawia się wtedy pihtije. Powstaje z gotowanej wieprzowiny, a dokładniej z najbogatszych w kolagenowych części. Są to nóżki, uszy, golonki oraz głowizna. W garnku lądują także warzywa, liście laurowe oraz sól i pieprz. Długie gotowanie uwalnia kolagen, który naturalnie zagęszcza wywar.

Serbska galareta z wieprzowiny
Serbska galareta z wieprzowiny © Adobe Stock | Radmanovac

Konsystencja jest galaretowata, ale jednocześnie miękka i rozpływająca się w ustach. Dobrze przygotowane pihtije powinny być klarowne, bez nadmiaru tłuszczu. Najczęściej podaje się je mocno schłodzone, dzięki temu zyskuje na rześkości. Galaretę serwuje się w towarzystwie kiszonek, octu i świeżego pieczywa. Serbowie okraszają ją również porcją rakiji, trochę jak w przypadku naszej "meduzy i lornety".

Składniki:

  • 1,5 nóg wieprzowych lub głowizny,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ocet do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj. Jeśli trzeba, oczyść z pozostałości sierści, namaczając w zimnej wodzie. Łopatkę pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Włóż wszystkie kawałki mięsa do dużego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby przykryła mięso na około 3-4 cm.
  3. Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zbierz dokładnie szumowinę, która pojawi się na powierzchni.
  4. Po zebraniu szumowin dodaj do garnka cebulę oraz czosnek w łupinie, obrane marchewki, liście laurowe, sól oraz pieprz.
  5. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez co najmniej 4-6 godzin, a nawet dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo oddzielało się od kości, a bulion stanie się kleisty.
  6. Wyjmij mięso z garnka, oddziel od kości i przełóż do miseczek.
  7. Bulion przecedź przez bardzo drobne sitko lub gazę. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  8. Ostrożnie zalej mięso przecedzonym, gorącym bulionem.
  9. Odstaw pihtije do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc, aż całkowicie stężeje.

Gotowe danie posyp słodką papryką. Serwuj z pieczywem i octem do polania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs