Serbowie jedzą na specjalne okazje. Wielu na sam widok odwróci wzrok

To, co dla jednych może wydawać się kontrowersyjną przekąską, dla innych jest rarytasem. Tak jest w przypadku pihtije, czyli serbskiej galarety z wieprzowiny.

To serbski przysmakTo serbski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pihtije to tradycyjne danie serbskiej kuchni, które często serwowane jest podczas rodzinnych uroczystości oraz w czasie świąt. Przypomina doskonale znane w Polsce zimne nóżki, ale często wśród składników pojawia się także głowizna. Na dodatek całość oprósza się słodką papryką. Serbska galareta zaskoczy intensywny i bogatym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Serbska galareta wieprzowa

Na Bałkanach najczęściej serwuje się ją z okazji świąt Slava, czyli święta patrona rodziny. Dziedziczy się go po linii męskiej od ponad tysiąca lat. To ważna uroczystość, związana zarówno z modlitwą, jak i wspólnym ucztowaniem. Na stole pojawia się wtedy pihtije. Powstaje z gotowanej wieprzowiny, a dokładniej z najbogatszych w kolagenowych części. Są to nóżki, uszy, golonki oraz głowizna. W garnku lądują także warzywa, liście laurowe oraz sól i pieprz. Długie gotowanie uwalnia kolagen, który naturalnie zagęszcza wywar.

Serbska galareta z wieprzowiny
Serbska galareta z wieprzowiny © Adobe Stock | Radmanovac

Konsystencja jest galaretowata, ale jednocześnie miękka i rozpływająca się w ustach. Dobrze przygotowane pihtije powinny być klarowne, bez nadmiaru tłuszczu. Najczęściej podaje się je mocno schłodzone, dzięki temu zyskuje na rześkości. Galaretę serwuje się w towarzystwie kiszonek, octu i świeżego pieczywa. Serbowie okraszają ją również porcją rakiji, trochę jak w przypadku naszej "meduzy i lornety".

Składniki:

  • 1,5 nóg wieprzowych lub głowizny,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ocet do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj. Jeśli trzeba, oczyść z pozostałości sierści, namaczając w zimnej wodzie. Łopatkę pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Włóż wszystkie kawałki mięsa do dużego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby przykryła mięso na około 3-4 cm.
  3. Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zbierz dokładnie szumowinę, która pojawi się na powierzchni.
  4. Po zebraniu szumowin dodaj do garnka cebulę oraz czosnek w łupinie, obrane marchewki, liście laurowe, sól oraz pieprz.
  5. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez co najmniej 4-6 godzin, a nawet dłużej, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo oddzielało się od kości, a bulion stanie się kleisty.
  6. Wyjmij mięso z garnka, oddziel od kości i przełóż do miseczek.
  7. Bulion przecedź przez bardzo drobne sitko lub gazę. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  8. Ostrożnie zalej mięso przecedzonym, gorącym bulionem.
  9. Odstaw pihtije do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc, aż całkowicie stężeje.

Gotowe danie posyp słodką papryką. Serwuj z pieczywem i octem do polania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem