Serce palmy to bardzo zdrowy dodatek do dań. Warto je jeść nie tylko od święta

Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej i zainteresowania zdrowym odżywianiem Polaków, na rynku pojawiają się coraz to bardziej egzotyczne produkty, których właściwości prozdrowotne są po prostu oszałamiające. Dzisiaj chcemy ci opowiedzieć o niezwykłym, naturalnym artykule, którego nazwa — serce palmy — jest równie ciekawa, co jego zawartość.

Obrazekserce palmy - Pyszności; foto: Canva

To jadalne warzywo, pozyskiwane z rdzenia niektórych gatunków palm. Zwane inaczej "palmitos" albo "chonta" serce palmy było niegdyś elementem diety jedynie rdzennych mieszkańców terenów, w których te drzewa rosły; między innymi Amazonii, Azji i Ameryki Środkowej. Dzisiaj zainteresowanie tym niezwykłym produktem wzrosło, a to ze względu na jego wyjątkowe właściwości. Okazuje się, że surowiec ten jest niezwykle zdrowy, a jego działanie jest dla ludzkiego organizmu wręcz zbawienne.

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto jeść wnętrze jadalnych palm?

Niezwykły skład sprawia, że wszyscy powinniśmy przemyśleć włączenie tego produktu do diety. Ten surowiec to bogate źródło witaminy C, minerałów (m.in. cynku, magnezu, manganu, fosforu i wapnia), a także łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Co więcej, serce palmy ma bardzo niski indeks glikemiczny, a wartość energetyczna wynosi 28 kcal na 100 gramów produktu.

Serce palmy niemal nie zawiera tłuszczu i cukru, co w połączeniu z powyżej wspomnianymi zaletami, daje w rezultacie idealny produkt dla osób przebywających na diecie. Ten produkt działa przeciwinfekcyjnie, zwalcza wolne rodniki, a nawet chroni przed chorobami takimi jak osteoporoza czy anemia.

Serce palmy — pozyskiwanie i dostępność

Obrazek
serce palmy - Pyszności; foto: Canva

Pozyskanie ich nie należy do najłatwiejszych zadań, co odzwierciedla też cena produktu. Żeby dostać się do rdzenia tych drzew, należy dosłownie obrać pień ze wszystkich warstw — kory, warstwy podkorowej i włókien. Ten długotrwały proces produkcyjny zwieńcza pobranie delikatnego i pysznego serca palmy.

Smak tego specjału często porównuje się do szparagów albo karczochów. Na polskim rynku zwykle występuje w formie marynowanej. Kosztuje niemało, bo około 15 złotych za 450 gramów, ale może jednak warto? Wykorzystanie tego produktu do domowej sałatki nie tylko wzbogaci ją o niemałe walory zdrowotne, ale również nada jej ciekawego smaku i... zaskoczy domowników.

A na Wielkanoc polecamy ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu