Sernik wykwintny, który pięknie wyrośnie i nie opadnie. Do masy dodaję te proporcje składników

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Wariantów jest przynajmniej kilka, ale podstawą musi być dobry twaróg. W poniższym przepisie zmiksuj go też z serem z wiaderka i jednym dodatkiem w proszku, który poprawi konsystencję całego wypieku.

Sernik wykwintny nie potrzebuje szczególnych dekoracjiSernik wykwintny nie potrzebuje szczególnych dekoracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sernik smakuje niezależnie od okazji, ale w wydaniu wykwintnym z pewnością może być podany na specjalne przyjęcia czy święta w gronie rodziny. Wypiek z dodatkiem sera z wiaderka i budyniu to propozycja bardzo delikatna i aksamitna w swojej teksturze. Jednocześnie jego prosta forma i bogaty smak sprawiają, że jest to deser idealny na każdą okazję. Pamiętaj o dokładnym przestrzeganiu proporcji i etapów przygotowania, a twój sernik zawsze będzie udany.

Jak wybrać ser na sernik wykwintny?

Dobry sernik zaczyna się od wyboru odpowiedniego sera. Najlepszy wybór to pełnotłusty twaróg, który można nabyć w wiaderkach. Ważne, aby w składzie znajdował się jedynie twaróg, śmietanka i kultury bakterii. Unikajmy produktów z dodatkiem cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy barwników. W połączeniu z klasycznym serem białym uzyskasz wyjątkową, zwartą, a jednocześnie delikatną konsystencję tego słodkiego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Przepis na wykwintny serniczek

Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, co najmniej dwie godziny przed pieczeniem wyjmij je z lodówki. Dobrze ubita masa jajeczna sprawi, że sernik będzie puszysty. Możesz zrobić go na kruchym cieście lub na spodzie bez pieczenia wstępnego, czyli ciasteczkowym. Przygotuj do tego 200 g herbatników i 50 g roztopionego masła. Po połączeniu wyłóż formę o średnicy 24 centymetrów. Dalej postępuj zgodnie ze składnikami i krokami poniżej.

Składniki:

  • 500 g sera tłustego,
  • 700 g sera z wiaderka,
  • 7 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 opakowanie budyniu w proszku,
  • 40 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Ser tłusty przemiel w maszynce do mielenia.
  2. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puch. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie chwilę miksuj.
  3. Sery wymieszaj na jednolitą konsystencję.
  4. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dodaj sery do jajecznej masy.
  5. Na koniec dosyp budyń i mąkę, całość zmiksuj.
  6. Przelej na przygotowany wcześniej spód.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz 20 minut.
  8. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 150°C i piecz sernik jeszcze przez 60 minut.
  9. Studź stopniowo, otwierając drzwiczki — według instrukcji poniżej.

Studzenie i podanie sernika

A co robić, żeby po tak pięknym wyrośnięciu, faktycznie nie opadł? Po upieczeniu sernika ważne jest odpowiednie jego studzenie. Nie otwieraj piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować, że sernik opadnie. Najlepiej studzić sernik stopniowo – najpierw przez 40-60 minut w zamkniętym piekarniku, następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero po całkowitym ostygnięciu można go wyjąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki