Sernik wykwintny, który pięknie wyrośnie i nie opadnie. Do masy dodaję te proporcje składników

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Wariantów jest przynajmniej kilka, ale podstawą musi być dobry twaróg. W poniższym przepisie zmiksuj go też z serem z wiaderka i jednym dodatkiem w proszku, który poprawi konsystencję całego wypieku.

Sernik wykwintny nie potrzebuje szczególnych dekoracjiSernik wykwintny nie potrzebuje szczególnych dekoracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sernik smakuje niezależnie od okazji, ale w wydaniu wykwintnym z pewnością może być podany na specjalne przyjęcia czy święta w gronie rodziny. Wypiek z dodatkiem sera z wiaderka i budyniu to propozycja bardzo delikatna i aksamitna w swojej teksturze. Jednocześnie jego prosta forma i bogaty smak sprawiają, że jest to deser idealny na każdą okazję. Pamiętaj o dokładnym przestrzeganiu proporcji i etapów przygotowania, a twój sernik zawsze będzie udany.

Jak wybrać ser na sernik wykwintny?

Dobry sernik zaczyna się od wyboru odpowiedniego sera. Najlepszy wybór to pełnotłusty twaróg, który można nabyć w wiaderkach. Ważne, aby w składzie znajdował się jedynie twaróg, śmietanka i kultury bakterii. Unikajmy produktów z dodatkiem cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy barwników. W połączeniu z klasycznym serem białym uzyskasz wyjątkową, zwartą, a jednocześnie delikatną konsystencję tego słodkiego wypieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Przepis na wykwintny serniczek

Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, co najmniej dwie godziny przed pieczeniem wyjmij je z lodówki. Dobrze ubita masa jajeczna sprawi, że sernik będzie puszysty. Możesz zrobić go na kruchym cieście lub na spodzie bez pieczenia wstępnego, czyli ciasteczkowym. Przygotuj do tego 200 g herbatników i 50 g roztopionego masła. Po połączeniu wyłóż formę o średnicy 24 centymetrów. Dalej postępuj zgodnie ze składnikami i krokami poniżej.

Składniki:

  • 500 g sera tłustego,
  • 700 g sera z wiaderka,
  • 7 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 opakowanie budyniu w proszku,
  • 40 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Ser tłusty przemiel w maszynce do mielenia.
  2. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puch. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie chwilę miksuj.
  3. Sery wymieszaj na jednolitą konsystencję.
  4. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dodaj sery do jajecznej masy.
  5. Na koniec dosyp budyń i mąkę, całość zmiksuj.
  6. Przelej na przygotowany wcześniej spód.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz 20 minut.
  8. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 150°C i piecz sernik jeszcze przez 60 minut.
  9. Studź stopniowo, otwierając drzwiczki — według instrukcji poniżej.

Studzenie i podanie sernika

A co robić, żeby po tak pięknym wyrośnięciu, faktycznie nie opadł? Po upieczeniu sernika ważne jest odpowiednie jego studzenie. Nie otwieraj piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą spowodować, że sernik opadnie. Najlepiej studzić sernik stopniowo – najpierw przez 40-60 minut w zamkniętym piekarniku, następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dopiero po całkowitym ostygnięciu można go wyjąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser