Setki lat temu jadano ją dla ochłody. Ten regionalny przysmak odszedł w zapomnienie

W przeciwieństwie do większości zup owocowych polewkę gruszkową najczęściej serwowało się z ziemniakami. Doprawiona goździkami rozgrzewała jesienią, a przygotowana ze świeżych gruszek lekko orzeźwiała w ciepłe letnie dni. O grusconce w pewnym momencie zapomniano.

Tradycyjna polewka gruszkowaTradycyjna polewka gruszkowa
Źródło zdjęć: © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Polewka gruszkowa, zwana też zupą gruszkową, garusem, famułą czy grusconką, znana była już w kuchni staropolskiej, a w XIX wieku stanowiła jedną z najczęściej przyrządzanych na wsiach zup. Z czasem jednak potrawa ta odeszła w zapomnienie, jednak obecnie coraz częściej pojawia się w menu łódzkich restauracji. Polewka gruszkowa to regionalna potrawa województwa łódzkiego, widniejąca na liście produktów tradycyjnych od 2009 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Polewka gruszkowa. Tradycyjna zupa woj. łódzkiego

Polewkę gruszkową jadano późnym latem oraz jesienią. W przeciwieństwie do większości zup owocowych serwowano ją z wytrawnymi dodatkami – ziemniakami, a w bogatszej wersji ze skwarkami. Tradycyjnie grusconkę przyrządzano z gruszek polnych. Miała lekko kwaśny smak, była więc doskonałym daniem w ciepłe letnie dni. W niektórych regionach doprawiano ją goździkami i cynamonem, co nadawało jej właściwości rozgrzewających, pasujących w sam raz do jesiennego menu.

Dawniej na wsiach spożywano stosunkowo dużo gruszek, a szczególnie cenione były dzikie gruszki pospolite, zwane ulęgałkami albo polówkami. Z czasem zaczęto sadzić wiele szlachetnych odmian grusz, między innymi bery, salisbury, bergamoty, bonkrety, józefinki, klapsy. W XIX wieku zupa z gruszek polnych należała do ulubionych i najczęściej przygotowywanych tradycyjnych potraw w Łowiczu i okolicach. Nosiła ona wtedy lokalną nazwę grusconki.

Od drugiej połowy XIX wieku polewka gruszkowa przyrządzana była coraz rzadziej. Główną tego przyczyną było wyniszczenie grusz polnych w czasie przeprowadzania komasacji gruntów.

Staropolska polewka gruszkowa. Przepis

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 500 g suszonych gruszek,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 50 g mąki,
  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Suszone gruszki przepłukaj, posiekaj i odstaw do namoczenia na 4-5 godzin.
  2. Następnie przelej całość do dużego garnka i dopełnij resztą wody. Zupę gotuj na małym ogniu, aż gruszki zmiękną.
  3. Na końcu zapraw zupę śmietaną wymieszaną z mąką, dopraw solą i cukrem.
  4. Zupę serwuj z tłuczonymi ziemniakami.

Źródło: ,,Produkty regionalne z regionu rzeki Mrogi, Rawki i Wzniesień Łódzkich" Koluszki 2010; gov.pl/web/rolnictwo/polewka-gruszkowa-z-galkowa

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥