Pij ten napar codziennie. Sprawi, że włosy będą rosły jak szalone

Jesteś miłośnikiem herbat ziołowych? Z pewnością, dobrze kojarzysz skrzyp polny, który podobnie jak mięta, czy rumianek, również wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Występuje na terenie niemal całego kraju, a jego spożywanie jest zalecane głównie osobom, które zamierzają poprawić stan swoich włosów, ale nie tylko. Jakie właściwości ma skrzyp, jak go pić i w jakich ilościach?

ObrazekSkrzyp - Pyszności; Foto canva.com
Karol Wiak

Po popularne zioła na różne dolegliwości sięga się dość często. Ich największą zaletą jest fakt, że są one w pełni naturalne, dzięki czemu każdy spożywa je bez żadnych obaw. Jednak i to, co pije się w zbyt dużej ilości, może okazać się groźne dla zdrowia. Dlatego, warto spożywać je z rozsądkiem. Jeśli chodzi o to, gdzie występuje skrzyp polny, to można go znaleźć praktycznie wszędzie. Głównie jednak na wilgotnych łąkach, kartofliskach, w miedzach, ogrodach, czy na nasypach kolejowych. Mimo, że przez niektórych uznawany jest za chwast, to ma wiele wyjątkowych właściwości.

Skrzyp polny - najważniejsze informacje i właściwości

Jeśli nie wiesz, czym jest skrzyp polny, to warto zaznaczyć, że jest to roślina, która występuje głównie w Europie, na terenach, na których rośnie dziko. Jest to jedna z najstarszych roślin na świecie. Wygląd skrzypu przypomina jodełkę. To zioło jest od dawna wykorzystywane w medycynie naturalnej, a także kosmetologii. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości składników, które są korzystne dla zdrowia. To właśnie w nim znajduje się duża ilość przyswajalnej krzemionki.

Obrazek
Skrzyp - Pyszności; Foto Canva.com

Skrzyp i jego właściwości to m.in.:

  • usprawnienie pracy wątroby
  • działa odtruwająco
  • uzupełnia niedobór mikroelementów
  • pomaga przy nerwobólach
  • zapobiega miażdżycy
  • wspiera stan tkanki kostnej
  • obniża ciśnienie krwi
  • korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
  • wpiera działanie układu immunologicznego
  • działa przeciwkrwotocznie
  • zmniejsza potliwość stóp.

Jak pić i stosować skrzyp polny?

Gdy weźmiesz pod uwagę zastosowanie skrzypu wolnego, to wiedz, że możesz go stosować poprzez picie w formie herbaty lub jako napar, który wciera się w skórę głowy. Dużą popularnością cieszą się również suplementy diety ze skrzypem polnym, wzbogacone o inne witaminy i minerały. Na włosy warto stosować płukanki ze skrzypu polnego, po które warto sięgać po każdym myciu. Można też go wcierać w skórę głowy. W przypadku nadmiernej potliwości, regularne picie skrzypu pomoże uporać się z tym problemem. Konieczne będą tu jednak częste wizyty w toalecie.

Obrazek
Herbata ze skrzypu - Pyszności; Foto Canva.com

Jak często pić skrzyp w formie herbaty? Można to robić nawet 3 razy dziennie. Wystarczy zalać dwie łyżeczki suszu wrzącą wodą i następnie odstawić na około 15 minut. Po taki napój nie powinny sięgać osoby z zaburzeniami pracy serca i nerek, a także osoby, które cierpią na kłębuszkowe zapalenie nerek.

Na swój rodzinny obiad przygotuj roladę gołąbkową z piekarnika w sosie koperkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze