Spojrzałam na paragon i oniemiałam. Ile teraz kosztuje jedno z ulubionych dań Polaków?
Prawie 30 zł - tyle we wrześniu wynosiła maksymalna cena schabu. Drożeje wszystko, jednak wzrost ten jest dużo wolniejszy niż przed kilkoma miesiącami, kiedy inflacja zbliżała się do granicy wynoszącej 20 proc. Niemniej wciąż jesteśmy zakładnikami wariujących cen i coraz szczuplejszych portfeli. Jak to się odbija na naszym codziennym menu? Ile kosztuje przygotowanie tradycyjnego polskiego obiadu?
04.10.2023 | aktual.: 04.10.2023 13:04
Za kilogram schabu w niewielkim sklepie mięsnym w Krakowie zapłaciłam niecałe 30 zł. Czy to dużo? Jeszcze niedawno tyle samo mięsa kosztowało niespełna 9 zł mniej. Sprawdziłam więc, jak teraz kształtują się przeciętne ceny schabu, porównując dane przygotowane przez portal DlaHandlu. Podliczyłam też, ile kosztuje przygotowanie tradycyjnego obiadu złożonego ze kotleta, ziemniaków i surówki dla czteroosobowej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile kosztuje kilogram schabu?
Z danych przedstawionych przez DlaHandlu wynika, że we wrześniu cena maksymalna schabu bez kości sięgnęła 28,90 zł, przeciętna wynosiła 23,87 zł, a najniższa 17,33 zł. Dla porównania w październiku 2015 roku za 1 kg schabu bez kości średnio trzeba było zapłacić 16,08 zł. Jak wskazuje TVN24 BiS, zwyżka szczególnie zauważalna była w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy.
Redakcja TVN24 BiS sprawdziła, ile kilogramów mięsa można było kupić za minimalną pensję kilka lat temu i obecnie. W 2015 roku najniższa krajowa wynosiła 1750 złotych - za to można było nabyć 166,8 kg mięsa. Teraz kiedy minimalne wynagrodzenie to 3600 zł kupić można 207,7 kg mięsa. Według innych wyliczeń w październiku 2015 roku za tysiąc złotych można było kupić 95,3 kg schabu, a w analogicznym okresie w 2023 roku - 57,7 kg.
Ile zapłacimy za polski obiad?
Chcąc przygotować cztery kotlety schabowe, należy kupić ok. 500 g schabu. Skoro przeciętna cena mięsa wynosi 23,78 zł, to w tym przypadku na schab wydamy ok. 12 zł. Do tego dobrze byłoby kupić ziemniaki. Według obliczeń DlaHandlu minimalna cena za kilogram kartofli we wrześniu wynosiła 1,79 zł, maksymalna 3,6 zł, natomiast przeciętna 2,91 zł. Do 12 zł za schab należy doliczyć więc 2,91 zł - 1 kg to optymalna ilość na czterech osób.
Za 200 ml śmietany do surówki we wrześniu średnio zapłacić trzeba było 2,74 zł, najwięcej - 3,5 zł, a najmniej 2,27 zł. Do tego doliczmy cenę jabłka, marchewki i kapusty pekińskiej. Sugerując się cenami w gazetkach z popularnych sieci, uśrednić można, że sztuka kapusty kosztuje ok. 3,5 zł, kilogram jabłek to ok. 2,5, natomiast przeciętna cena marchewki wynosi 2 zł. Będzie to kolejno 50 groszy za jedno jabłko i 20 groszy za marchew.
Ile więc kosztuje nas taki obiad? To łącznie 21,85 zł (zaznaczmy, że należałoby doliczyć jeszcze olej, bułkę tartą, jajko). W zależności od tego, gdzie robimy zakupy, ceny poszczególnych produktów mogą być inne. Dodajmy, że inflacja w sierpniu osiągnęła 10,10 proc. (w lutym wynosiła ponad 18 proc.). Według ekonomistów ten malejący trend powinien się utrzymać.
Źródło: tvn24.pl