Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Dla laika będą to po prostu kluski śląskie, jednak dla Ślązaków "czorne kluski" to zupełnie inna bajka. Chociaż często są podawane z podobnymi dodatkami, lądują na osobnym półmisku. Faktycznie ich kolor jest nieco inny, a śląskie gospodynie mają swoje sposoby na uzyskanie jak najciemniejszej barwy.
Czarne kluski przygotowywane są nieco inaczej niż powszechnie znana wersja. Masę tworzą oczywiście ziemniaki, ale w połowie są one ugotowane i przestudzone, a w pozostałej części surowe i starte na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang
Sposób na ciemny kolor klusek śląskich
Szary kolor zapewniają surowe starte ziemniaki, które tradycyjnie pozostawiane były na kilka godzin, aby jeszcze bardziej ściemniały. Inne gospodynie lepiły kluski i odstawiały na cały dzień do spiżarni, zanim trafiły one do garnka z wrzątkiem.
Starte ziemniaki, kiedy już nabiorą odpowiedniego koloru należy odcisnąć z wody. Do tego służyła specjalna ściereczka albo woreczek, do którego wkładano starte na miazgę ziemniaki i mocno wykręcano nad miską. Takiej wody nie można było od razu wylać. Po chwili na dnie osadzała się skrobia, którą należało dodać do masy.
Zarówno białe, jak i czarne kluski śląskie tradycyjnie okraszane były przetopioną słoniną ze skwarkami.
Przepis na "czorne" kluski śląskie
Dodatek mąki ziemniaczanej jest uzależniony od rodzaju ziemniaków. Na kluski najlepiej sprawdzą się odmiany z większą zawartością skrobi, czyli typu C.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 0,5 kg ziemniaków startych na tarce o małych oczkach,
- sól,
- opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i jeszcze gorące ubij tłuczkiem na gładkie purée.
- Ze startych ziemniaków odciśnij wodę nad miską.
- Po chwili wylej płyn, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do ugotowanych ziemniaków.
- Połącz ugotowane ziemniaki ze startymi, dodaj łyżeczkę soli i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Dokładnie wymieszaj masę, a następnie uformuj z niej kulki. Ułóż je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec we wszystkich zrób wgłębienia odciskiem kciuka.
- Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.