WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa

Dla laika będą to po prostu kluski śląskie, jednak dla Ślązaków "czorne kluski" to zupełnie inna bajka. Chociaż często są podawane z podobnymi dodatkami, lądują na osobnym półmisku. Faktycznie ich kolor jest nieco inny, a śląskie gospodynie mają swoje sposoby na uzyskanie jak najciemniejszej barwy.

Czorne kluski to regionalna potrawa z Górnego ŚląskaCzorne kluski to regionalna potrawa z Górnego Śląska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
1

Czarne kluski przygotowywane są nieco inaczej niż powszechnie znana wersja. Masę tworzą oczywiście ziemniaki, ale w połowie są one ugotowane i przestudzone, a w pozostałej części surowe i starte na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Sposób na ciemny kolor klusek śląskich

Szary kolor zapewniają surowe starte ziemniaki, które tradycyjnie pozostawiane były na kilka godzin, aby jeszcze bardziej ściemniały. Inne gospodynie lepiły kluski i odstawiały na cały dzień do spiżarni, zanim trafiły one do garnka z wrzątkiem.

Starte ziemniaki, kiedy już nabiorą odpowiedniego koloru należy odcisnąć z wody. Do tego służyła specjalna ściereczka albo woreczek, do którego wkładano starte na miazgę ziemniaki i mocno wykręcano nad miską. Takiej wody nie można było od razu wylać. Po chwili na dnie osadzała się skrobia, którą należało dodać do masy.

Zarówno białe, jak i czarne kluski śląskie tradycyjnie okraszane były przetopioną słoniną ze skwarkami.

Przepis na "czorne" kluski śląskie

Dodatek mąki ziemniaczanej jest uzależniony od rodzaju ziemniaków. Na kluski najlepiej sprawdzą się odmiany z większą zawartością skrobi, czyli typu C.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 0,5 kg ziemniaków startych na tarce o małych oczkach,
  • sól,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i jeszcze gorące ubij tłuczkiem na gładkie purée.
  2. Ze startych ziemniaków odciśnij wodę nad miską.
  3. Po chwili wylej płyn, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  4. Połącz ugotowane ziemniaki ze startymi, dodaj łyżeczkę soli i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  5. Dokładnie wymieszaj masę, a następnie uformuj z niej kulki. Ułóż je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec we wszystkich zrób wgłębienia odciskiem kciuka.
  6. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam