To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich

Kilka dni temu serwis Taste Atlas opublikował zaktualizowany ranking 100 najgorszych potraw na świecie. Na pierwszych miejscach znalazły się nietypowe dania z krajów skandynawskich, takie jak ugotowana głowa owcy czy pierogi z krwią zwierzęcą. Nie zabrakło polskich akcentów.

Nie tylko czernina znalazła się na liście 100 najgorszych potrawNie tylko czernina znalazła się na liście 100 najgorszych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ranking bazuje przede wszystkim na ocenach i opiniach użytkowników, stawiając na lokalne, regionalne przysmaki z domowych kuchni. Baza zgromadzonych potraw jest potężna i obejmuje dania z najróżniejszych zakątków świata. Na podstawie zebranych głosów tworzone są rankingi 50 lub 100 najlepszych lub najgorszych potraw – nieraz bardziej szczegółowe, na przykład dotyczące tylko zup lub gulaszów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Na 27. miejscu – śląski żymlok

Wysokie miejsce wśród 100 najgorszych potraw na świecie zajęła polska potrawa regionalna ze Śląska. Pod tajemniczą nazwą żymlok kryje się pewnego rodzaju połączenie kiełbasy i kaszanki. W otoczce z jelit zamknięte są mielone podroby wieprzowe wymieszane z krwią, bułką i przyprawami. Nazwa wyrobu pochodzi od bułek moczonych w mięsnym bulionie, które Ślązacy nazywają żymłą.

Żymloki nie są popularne poza Śląskiem, a i w tym regionie obecnie coraz rzadziej pojawiają się na stołach. Dawniej podawane były na specjalne okazje, takie jak barbórka czy dożynki. Serwowano je zarówno na zimno, jak i na gorąco, często w towarzystwie karmelizowanej cebuli i kromek chleba. Kiełbaski znane były również jako bułczanki.

Miejsce 44. w rankingu – czernina

W świadomości wielu młodych Polaków czernina zaistniała dopiero po lekturze "Pana Tadeusza", w którym jest mowa o czarnej polewce. Podobno zupa była podawana w charakterze odmowy pana domu na ofertę zaręczyn dla jego córki. Być może w niektórych domach tak było, ale w wielu innych czerninę przygotowywano po prostu na obiad i wszyscy ją zachwalali.

Zupa nadal jest gotowana w niektórych regionach Polski. W Wielkopolsce i na Kujawach tradycyjnie jest podawana z okazji imienin świętego Marcina i często wywołuje duże emocje u turystów. Kontrowersje wzbudza sposób przygotowywania zupy z krwi kaczki lub gęsi. Częstymi dodatkami są przyprawy korzenne, suszone owoce, a także gruszki lub śliwki w occie. Na Kaszubach czernina z kluseczkami serwowana jest na Boże Narodzenie.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby