To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich

Kilka dni temu serwis Taste Atlas opublikował zaktualizowany ranking 100 najgorszych potraw na świecie. Na pierwszych miejscach znalazły się nietypowe dania z krajów skandynawskich, takie jak ugotowana głowa owcy czy pierogi z krwią zwierzęcą. Nie zabrakło polskich akcentów.

Nie tylko czernina znalazła się na liście 100 najgorszych potrawNie tylko czernina znalazła się na liście 100 najgorszych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ranking bazuje przede wszystkim na ocenach i opiniach użytkowników, stawiając na lokalne, regionalne przysmaki z domowych kuchni. Baza zgromadzonych potraw jest potężna i obejmuje dania z najróżniejszych zakątków świata. Na podstawie zebranych głosów tworzone są rankingi 50 lub 100 najlepszych lub najgorszych potraw – nieraz bardziej szczegółowe, na przykład dotyczące tylko zup lub gulaszów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Na 27. miejscu – śląski żymlok

Wysokie miejsce wśród 100 najgorszych potraw na świecie zajęła polska potrawa regionalna ze Śląska. Pod tajemniczą nazwą żymlok kryje się pewnego rodzaju połączenie kiełbasy i kaszanki. W otoczce z jelit zamknięte są mielone podroby wieprzowe wymieszane z krwią, bułką i przyprawami. Nazwa wyrobu pochodzi od bułek moczonych w mięsnym bulionie, które Ślązacy nazywają żymłą.

Żymloki nie są popularne poza Śląskiem, a i w tym regionie obecnie coraz rzadziej pojawiają się na stołach. Dawniej podawane były na specjalne okazje, takie jak barbórka czy dożynki. Serwowano je zarówno na zimno, jak i na gorąco, często w towarzystwie karmelizowanej cebuli i kromek chleba. Kiełbaski znane były również jako bułczanki.

Miejsce 44. w rankingu – czernina

W świadomości wielu młodych Polaków czernina zaistniała dopiero po lekturze "Pana Tadeusza", w którym jest mowa o czarnej polewce. Podobno zupa była podawana w charakterze odmowy pana domu na ofertę zaręczyn dla jego córki. Być może w niektórych domach tak było, ale w wielu innych czerninę przygotowywano po prostu na obiad i wszyscy ją zachwalali.

Zupa nadal jest gotowana w niektórych regionach Polski. W Wielkopolsce i na Kujawach tradycyjnie jest podawana z okazji imienin świętego Marcina i często wywołuje duże emocje u turystów. Kontrowersje wzbudza sposób przygotowywania zupy z krwi kaczki lub gęsi. Częstymi dodatkami są przyprawy korzenne, suszone owoce, a także gruszki lub śliwki w occie. Na Kaszubach czernina z kluseczkami serwowana jest na Boże Narodzenie.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę